Erişilebilirlik

AB Üyeliği: 'Almanya Kilit Ülke'


Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e güven mektubunu sunarak göreve başlayan yeni Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde kilit ülke olduğunu söyledi. Büyükelçi Acet, Berlin muhabirimiz Cem Dalaman’ın sorularını yanıtladı.

20 yıl önce Almanya’nın eski başkenti Bonn’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde görev yapan Ahmet Acet, şimdi yeni başkent Berlin’e Türkiye’nin Almanya’daki en üst düzey temsilcisi olarak atandı. Son olarak Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Acet, Almanya’nın Türkiye için özel önem ve anlam taşıyan bir ülke olduğunu söyledi:

"Türkiye'de olan bitenleri bu kadar yakından izleyen bir ikinci ülke var mıdır bilmiyorum. Hani komşularımızı da saysanız. Almanya'yla aramızda belki bu kadar mesafe var. Fakat bu mesafeye rağmen bu yakın ilişkiler hakikaten eşsiz birşey. Dünya'da başka iki ülke arasında bu denli yakın ilişkisi olan var mıdır aralarında mesafe olupta ben soruşturuyorum kendi kendime bulamadım."

Acet, Almanya’da üç milyona yakın Türkün yaşadığını hatırlatarak, Ankara’daki hükümetin bu büyük nüfusa hizmet verebilmek ve çıkarlarını koruyabilmek için tüm imkanları kullandığını vurguladı:

"Almanya’da görev yapan bizler çok boyutlu iş yaparız. Avrupa’nın ortalama bir şehrinde yada başketinde yapılan işlerin çok daha ötesinde, bu kadar büyük bir vatandaş varlığının olduğu başka bir ülke yok, bu kadar çok sayıda temsilde başka bir ülkede yok. 13 tane başkonsolosluğumuz var. Bizim buradaki Büyükelçilikte Türkiye’nin en büyük elçiliklerinden biri."

Büyükelçi Acet, Türkiye’nin AB sürecinde kilit ülke olarak tanımladığı Almanya’nın, birliğinin lokomotif ülkesi olduğunu ve kendi görev alanı içindeki ilişkilerde bu bilinçle hareket edeceğini söyledi:

"Almanya gibi bir ülkede Avrupa Birliği ile ilgili müzakerelerimiz konusunda destek istemek son derece doğal. Çünkü Almanya AB’nin lokomotifi, ikinci bir ülke yok Almanya kadar AB içinde söz sahibi olan."

Türkiye’nin AB içindeki imajını belirleyen etkenin doğrudan bu ülkelerde yaşayan vatandaşlarla oluştuğunu savunan Büyükelçi, Türk sivil toplum örgütlerinin çok zayıf kaldığını belirtti:

"Sivil toplumun önemine inanan bir insanım. Ben de sivil toplumun eğer sesini verimli bir şekilde duyurabildiği taktirde çok etkili çok güzel işler yapabileceğine inanıyorum. Bakıyorum sivil toplumumuz istendiği ölçüde güçlü değil. Yani bunu hepimiz kabul edelim. Yani sivil toplumun sebeplerini araştıracağımıza güçlü olması için belki ne yapabiliriz belki onları ele almamız lazım gelir."

Büyükelçi Ahmet Acet, Almanya’daki yabancı düşmanı eylemler konusunda Alman yetkililerle gerilim yaratmadan, vatandaşların çıkarlarını korumayı hedeflediğini açıkladı:

"Umarız karşımızda bütün Alman hükümeti de, zaten birlikte yaşadıkları, uyum içinde oldukları bir toplumun huzursuz olmasını istemez. Dolayısıyla aramızda çok düzgün bir işbirliğini götürmek bizim olabilecek katkılarımız ne ise Türk Devleti olarak bunları yerine getirmek bizim temel işimiz."

Eski Büyükelçi Mehmet Ali İrtemçelik Berlin’de bulunduğu süre içinde yabancı düşmanlığı ve uyum konularında, Alman hükümetini sert sözlerle eleştirmişti.
XS
SM
MD
LG