Erişilebilirlik

'Sivil Savunma Tatbikatı'


İsrail’den sonra Suriye de sivil savunma tatbikatına hazırlanıyor.

Şam radyosu, tatbikatın ülkenin doğal afetlere karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu belirlemeyi amaçladığını bildirdi ancak ne zaman başlayacağını duyurmadı.

İsrail’de ise hafta başında başlayan sivil savunma tatbikatı sürüyor.

İki ülke de Lübnan’daki Hizbullah gerillalarının İsrail’e saldırarak bölgeyi yeni bir savaşa sürüklemesinden ciddi kaygı duyuyor.

Hizbullah, örgüt liderlerinden İmad Mugniye’nin, iki ay önce, Şam’da öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutmuş ve bu ülkeye karşı açık savaş ilan etmişti.

Şam radyosuna göre tatbikat tüm illerde yapılacak. Amacı ise ülkenin doğal afetlere karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu belirlemek. Tatbikat, başta arama kurtarma ekipleri olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların yaşanabilecek büyük çaplı bir afete karşı hazırlıklı olup olmadığını ortaya çıkacak. Yetkililere göre başarısız olan kurum ve kuruluşlardaki personel eğitimden geçirilecek, eksikler belirlenecek. Suriyeli yetkililer, tatbikatta, ulusal alarm sisteminin de gözden geçirileceğini, seferberlik ve savaş hali hazırlıklarının değerlendirileceğini bildirdi.

İsrail de ise 5 günlük tatbikat devam ediyor. Tatbikatın komşu ülkelerden gelebilecek nükleer, biyolojik ya da kimyasal füze saldırılarına karşı yapıldığı açıklanmıştı.

İsrail kentlerinde dün sirenler çalmaya başlayınca çocuklar bomba sığınaklarına koştu.

Karşılıklı sivil savunma tatbikatların iki ülke arasındaki mevcut gerginliğin daha da artmasına yolaçtı. İsrail ve Suriye orduları alarma geçirilmiş durumda. İki ülke de Lübnan’daki Hizbullah gerillalarının İsrail’e saldırarak bölgeyi yeni bir savaşa sürüklemesinden ciddi kaygı duyuyor.

Hizbullah’ın saldırı amacı ise muhtemelen intikam olacak. Örgüt liderlerinden "Hacı" lakaplı İmad Mugniye, iki ay önce, Şam’da, bir suikastta ölmüştü. Dışarıya sızan haberlerde, Mugniye’nin binmek üzere olduğu otomobilin infilak ettiği bildiriliyordu. Ancak suikastın ayrıntıları hala bilinmiyor.

Mugniye’nin adı, ilk kez 1983 yılında, Beyrut’ta 300 Amerikan deniz piyadesinin ölümüyle sonuçlanan eylemde duyulmuştu. 2006 yılında Lübnan-İsrail sınırında üç İsrail askerin öldürülmesi ve ikisinin kaçırılmasın da Mugniye’nin sorumlu olduğu öne sürülüyor. Hizbullah, Şam ve Tahran hükümetleri suikastın arkasında İsrail’in bulunduğunu öne sürdü. İsrailli yetkililer ise suçlamayı reddetti, Mugniye’nin ölümünü basın yayın organlarından duyduklarını savundu.

İsrailli savunma uzmanı Dan Schueftan, durumun çok hassas ve gergin olduğunu söylüyor. Schueftan, hem Hizbullah hem de Suriye’nin Mugniye’nin intikamını almak istediğini ve durumun kontrolden çıkabileceğini söylüyor. Dan Schueftan’a göre, Şam hükümeti, İsrail’in, Hizbullah’ın muhtemel bir eylemine tepki olarak sadece Hizbullah değil Suriye’ye de saldırmasından korkuyor.

XS
SM
MD
LG