Erişilebilirlik

Almanya'da Parti Kapatmaya Engel


Neo-Nazi ve Türk düşmanı olarak bilenen Alman Ulusal Demokrat Partisi’nin yasaklanması yönündeki girişim, Birlik Partileri’nin karşı tavır almasıyla sonuçsuz kaldı.

Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kapatılması davası tartışılırken, Almanya’da da geçen günlerde aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti NPD’nin yasaklanması ihtimali gündemi belirleyen konu oldu. Sosyal Demokrat Parti SPD, yabancı düşmanlığı yaptığı, halk arasında kin ve nefret duyguları yaydığı gibi gerekçelerle NPD’nin Anayasaya aykırı düştüğünü öne sürerek, partinin yasaklanmasını talep etti. Çok sayıda eyalet parlamentosunda temsil edilen NPD hakkında 2003 yılında da bir kapatma davası açılmış, bu dava delillerin partiye sızan Anayasayı Koruma Dairesi’nin ‘köstebeklerinin’ bilgilerine dayanması nedeniyle geri çevrilmişti. SPD, seçim propagandalarında açık bir şekilde Türk düşmanlığı da yapan NPD’nin kapatılabilmesi için, tüm eyaletlerden parti ile ilgili suç unsuru içeren faaliyet raporlarının bir araya getirilmesini önerdi. Ancak Birlik Partileri CDU/CSU’nun iktidarda olduğu eyaletler bu bilgileri vermeye yanaşmadı. Almanya Yahudileri Merkez Konseyi ve göçmen örgütlerinin büyük tepkisini alan bu tutumu, Birlik Partileri Türk-Alman Forumu Başkanı Bülent Arslan NPD’nin yasaklanması için yeterli şans görülmemesi ile gerekçelendiriyor.

Nasyonal Demokrat Parti’nin kapatılması tartışılırken, parti üyelerinin ırkçı sözlü saldırıları ve eylemleri devam ediyor. Bülent Arslan halkı yabancı düşmanlığına kışkırtan NPD’yi demokratik sınırlar içinde engellemek gerekiyor diyor.

Federal İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlara göre, büyük bir bölümü NPD üyesi olan aşırı sağcılar geçen yıl Almanya’da 20 bine yakın suç işledi.
XS
SM
MD
LG