Erişilebilirlik

Fransa'da Müslüman Mezarlarına Saldırı


Avrupa’nın Hollanda, Danimarka gibi ülkelerinde rastlanan ırkçı saldırılar, Fransa’ya da sıçradı. Aşırı ırkçı bir grup, Fransa’nın kuzeyindeki Arras kentinde bulunan bir askeri şehitlikteki Müslümanlara ait 148 mezarların üzerine ırkçı sloganlar yazdı. Saldırganlar Fas kökenli Adalet Bakanı Rachida Dati’yi doğrudan hedef aldı.

Fransa’nın kuzeyindeki Arras kentinde, Notre Damme de Lorette adlı askeri mezarlıkta birinci dünya savaşı sırasında Fransa için savaşan ve yaşamını yitiren askerler yatıyor. Bu mezarlıkta bulunan müslüman mezarları ırkçı saldırıların yeni hedefi halne geldi. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan ırkçı saldırıda, müslümanlara ait 148 mezar tahrip edildi.

Mezar taşlarına kara harflerle İslam karşıtı yazılar yazılırken, Fas kökenli Adalet Bakanı Rachida Dati’yi doğrudan hedef alan sloglanlar da dikkat çekti. Bütün müslümanların mezarlarına gamalı haçlar ve siyah harflerle sloganlar yazan saldırganlar, yarısı kesik bir domuz başını da bir mezar taşına astılar. Pazar sabahı olaya ilişkin açıklyama yapan Cumhuriyet Savcısı Jean Pierre Valenzy, saldırıların doğrudan islamı ve Bakan Dati’yi hedef aldığını belirtti. Valenzy şöyle konuştu:

“148 müslüman mezarının tahrip edildiği saldırılarda ve mezarlara yazıllan yazılarda bir taraftan islam hedef alınırken, bir taraftan da Adalet Bakanı Rachida Dati hedef alınmıştır. Rachida Dati pislik ! Diğen endişe verici bir bulgu ise son derece ciddi bir saldırı daha yapılmıştır. Yarısı kesilmiş bir domuz başı, bir mezar taşına asılmıştır. Bölgede geniş çaplı bir araştırma başlattık ve mümkün olan bütün deliller toplanarak olayın failleri bulunacaktır. Ancak aynı yerde, ilk saldırıdan bir yıl sonra, aynı tarzda bir eylem, bunun birinci eylemle bağlantılı olduğunu göstermektedir.”

Olayın ardından yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Bu ırkçı saldırının kabul edilemeyeceğini, bütün müslüman topluluğunun üzüntüsünü paylaştığını” belirtti. Sarkozy saldırının sadece müslüman mezarlarına değil, Birinci Dünya Savaşı’nda ülkesi için çarpışan askerlere karşı yapılmıştır” dedi.

Başbakan François Fillon da savaşta ölen tüm askerlerin hatırasına hakaret edildiğini dile getirerek saldırıyı kınadı. Saldırıların hedefi Adalet Bakanı Rachida Dati ise, Fransa için can veren askerlere yapılan bu saldırının, tüm askerlerin hatırasına saldırı olduğunu söyledi. Kendisi aleyhindeki “Rachida Dati, pislik” yazısı için ise saldırganların kendisine değil, Cumhuriyetin değerlerine ve tüm Fransızlara hakaret ettiğini sorumluluarın cezasız kalmayacağını dile getirdi.

Müslüman ve Yahudi kuruluşları da herkesi dehşete düşüren bu saldırıyı kınadı. Birinci Dünya Savaşında, Artois Meydan Savaşı’nda yaşamını yitiren yaklaşık 30 bin askerin yattığı Arras’daki askeri şehitliğe, 18-19 Nisan 2007 yılında benzer bir saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 50 kadar müslüman askerin mezarı tahrip edilmiş, “Dazlaklar ölmedi” ve “Heil Hitler” sloganları yazılıp, gamalı haçlar çizilmişti. Olayın ardından yakalanan 2 genç 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Saldırganlar duruşmalar sırasında “ırkçı nefretle” sözkonusu saldırıyı gerçekleştirdiklerini ve pişman olduklarını açıklamışlardı. Ancak aynı yerde, tam bir yıl sonra, yeniden ve daha büyük bir saldırının yaşanması yetkilileri bölgede daha derin araştırma yapmaya yöneltti.

XS
SM
MD
LG