Erişilebilirlik

İsrail'in Tatbikatı Komşularını Kaygılandırdı


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dünkü sivil savunma tatbikatının Suriye ve Lübnan için tehdit olmadığını söyledi. Bakanlar kurulu toplantısında konuşan Olmert, beş gün sürecek tatbikattan dolayı komşuların kaygılanmasına gerek olmadığını savundu.

İsrail’de düzenlenen beş günlük sivil savunma tatbikatının amacı ülkeyi terörist saldırılara, savaşa ve doğal afetlere hazırlamak. Okul, hastane ve hükümet binalarını kapsayan tatbikatta nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlarla saldırılara karşı alınacak önlemler halka öğretiliyor. Ancak tatbikatı, İsrail’in savaş hazırlığı yaptığı şeklinde yorumlayan komşu ülkeler Suriye ve Lübnan, ordularını alarma geçirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, komşu ülkelerin kaygılarını yatıştırmaya çalıştı.

Olmert, bunun daha önceden planlanmış sıradan bir tatbikat olduğunu ve savaş istemediklerini söyledi. Tatbikat, İran’la olası bir nükleer savaşa ilişkin kaygılara dikkat çekiyor. İsrail, İran’ın nükleer silah geliştirdiğine inanıyor. İran Cumhurbaşkanı nükleer programının barışçı amaçlı olduğunu savunsa da, İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini söylüyor. İsrail Olağanüstü Hal Dairesi Başkanı Coby Vinsburg, Orta Doğu’nun giderek daha tehlikeli olan bir yere dönüştüğünü söyledi.

Vinsburg, İsrail’in her zaman uyanık ve alarmda olması gerektiğini belirtti. Sivil savunma tatbikatı son yılların en büyüğü. Bölgede tansiyon yükselirken İsrail, bu tür tatbikatların her yıl tekrarlanacağını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG