Erişilebilirlik

George Clooney BM Barış Elçisi


Oscar ödüllü ünlü aktör George Clooney Birleşmiş Milletler’in yeni barış elçisi oldu. Darfur’la ilgili çalışmalarıyla tanınan Clooney, böylece kamuoyunun ilgisini uluslararası siyasi ve sosyal sorunlara çekmek için çalışan diğer ünlülere katıldı.

Birleşmiş Milletler’in yeni barış elçisi Clooney’nin New York’taki örgüt genel merkezine gelişi büyük olay yarattı. Birleşmiş Milletler’in genelde sessiz olan koridorları ünlü aktörün elini sıkmak isteyen örgüt çalışanlarıyla doldu. Yeni Barış Elçisi Darfur’daki olaylarla ilgili çalışmalarını yıllardır sürdürüyor. Darfur’da şiddet olayları 2003 yılında isyancıların Sudan hükümetine karşı ayaklanmasıyla başlamıştı. O tarihten beri yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybetti, 2 buçuk milyon kişi de evsiz kaldı. George Clooney Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği askerlerinin bölgeye yerleşmesinden sonra Darfur için umutlu olduğunu söyledi. Clooney şöyle konuşuyor: “Mülteci kamplarındaki insanların en büyük umudu Birleşmiş Milletler askerlerinin bölgede görevlendirilmesiydi. Mavi bereli askerleri kendileri için tek çare olarak görüyorlardı. Yürekten umuyorum ki Birleşmiş Milletler bu görevi yapmakta başarısız olmasın çünkü durumun düzelmesi için olmaması gerekiyor.”

Barış elçisi olarak Clooney sadece Darfur değil, komşu Çad ve diğer kriz bölgeleri için de çalışacak. Birleşmiş Milletler barış gücünün giderek artan ve tehlikeli hale gelen görevini anlatmak üzerinde yoğunlaşacak. Birleşmiş Milletler adına seyahat eden Clooney, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusundaki felaketlere de tanıklık etti. Geçen yıl yapılan seçimlere rağmen Kongo’da şiddet ve güvensizlik binlerce insanın ölümüne ve yüzbinlercesinin evsiz kalmasına yol açıyor. George Clooney kendi şöhretinin bugüne kadar gözardı edilen bazı konulara dikkat çekeceğine inandığını söylüyor. Oscar ödüllü aktör “Eğer beni izleyip gittiğim yerlere ilgi göstereceklerse harika olur. Beni izlemeyi bıraktıkları an davayı kaybetmiş olurum. Hiçbir yararım dokunmaz,” diye konuşuyor.

George Clooney Birleşmiş Milletler’in dokuzuncu barış elçisi. Diğer ünlü barış elçileri arasında insan hakları savunucusu Elie Wiesel, Ürdün Prensesi Haya ve çello sanatçısı Yo Yo Ma da bulunuyor.

XS
SM
MD
LG