Erişilebilirlik

Bush Hırvatistan'a Gitti


NATO zirvesi için Bükreş’te bulunan Başkan Bush, Romanya’dan Hırvatistan’a gitti. Başkanı Zagreb havaalanında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stipe Mesic karşıladı.

Zirve’de Arnavutluk ve Hırvatistan’ın üyeliği onaylanmış, Makedonya’nın üyeliği ise ertelenmişti.

Bush, Bükreş’ten ayrılmadan önce diğer NATO liderleriyle birlikte Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüştü.

Bush, görüşmeden memnun kaldığını ve Soğuk Savaş yıllarına dönmenin sözkonusu olmadığını söyledi.

NATO - Rusya Görüşmeleri

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Schaeffer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmenin samimi geçtiğini ve değişik konuların ele alındığını söyledi. NATO-Rusya konseyinin 6 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Genel Sekreter NATO-Rusya ilişkilerinin çok yanlı ve yönlü olduğunu ortak çıkarlarla birlikte inkar edilemeyecek bazı siyasi gerçekler de olduğunu söyledi.

NATO dün Amerika’nın ve Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı planını onayladı. Rusya’nın şiddetle karşı çıktığı plan, Çek topraklarına radarlar ve Polonya’ya 10 füzesavar bataryası yerleştirilmesini öngörüyor. Amerika ve Çek cumhuriyeti tarafından zirvesi sırasında yapılan ortak açıklamada füzesavar sistemle ilgili anlaşmanın Mayıs ayında imzalanacağı açıklandı. Washington ile Polonya arasında görüşmeler ise hâlâ devam ediyor. Rusya, füze kalkanının Avrupa’da güç dengesini bozacağını ve yeni bir silahlanma yarışına yolaçacağını önesürüyor. Amerika ise sisteminin sadece İran’dan gelecek saldırıları önlemeyi amaçladığını savunuyor.

Bükreş zirvesinde, üyelik koşullarını yerine getirmesine rağmen, Makedonya’nın ittifaka davet edilmesinden vazgeçildi. Nedeni ise Yunanistan’ın veto tehdidi. Atina hükümeti, adını değiştirmedikçe Makedonya’nın uluslararası askeri ve sivil kuruluşlara kabul edilmesini önleyeceğini duyurmuştu. Zirvede Gürcistan’la Ukrayna’nın üyelik başvurularının da şimdilik askıya alınması kararlaştırıldı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, kararı açıklarken ittifakın ilerde iki ülkeyi de bünyesine alacağını ancak, Ukrayna ve Gürcistan’ın henüz üyelik sürecine hazır olmadığını belirtti. Genel Sekreter, konunun kapanmadığını, iki ülkenin üyeliğinin Aralık ayındaki Dışişleri Bakanları toplantısında da ele alınacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri, iki ülkenin üyelik sürecinin askıya alınmasının ittifaka katılma arzularının görmezden gelindiği anlamına gelmediğini vurguladı.

NATO liderleri Putin’le görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşenko’ya karar hakkında ilgili bilgi verdi. Yuşenko toplantıdan sonra yaptığı açıklamada ülkesinin er geç NATO üyesi olacağından şimdiye kadar hiç bu denli emin olmadığını söyledi.

Ukrayna şu anda NATO üyesi olmayıp da ittifakın tüm barış gücü operasyonlarına katılan tek ülke. Viktor Yuşenko, Ukrayna birliklerinin operasyonlara bir gün NATO askerleri olarak da katılacaklarını belirtti.

Başkan Bush ise, NATO liderlerine hitaben yaptığı konuşmada Hırvatistan ve Arnavutluk’un ittifaka davet edilmesini memnunlukla karşıladığını ancak Makedonya ile ilgili erteleme kararından üzüntü duyduğunu söyledi. Bush, isim konusundaki anlaşmazlığın kısa zamanda çözüleceği umudunu da dilegetirdi. Bush, yarın Hırvatistan, Pazar günü de Rus liderlerle görüşmek üzere Karadeniz’deki Sochi tatil kasabasına gidecek. Görüşmede NATO zirvesinde desteklenen Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirilmesi konusunun ele alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG