Erişilebilirlik

New York'ta Halk Sağlığıyla İlgili Sıkı Önlemler


New Yorklular yeni yürürlüğe giren yönetmelik sayesinde artık restoran zincirlerinde yemek yerken daha sağlıklı ve bilinçli seçimler yapabilecek. New York’taki birçok lokanta, bundan böyle menülerinde yemeklerin kaç kalori olduğunu yazmak zorunda. Bu yönetmelik New York’un zincir restoranlarını daha sağlıklı hale getirmek için atılan adımlardan sadece biri.

Yeni yönetmelik, Amerika’da 15’ten fazla şubesi bulunan ve New York’ta da faaliyet gösteren tüm restoran zincirlerinin menülerinde yiyeceklerin kalori bilgilerini yazmalarını öngörüyor. New York’taki lokantaların yüzde 10’u bu kapsama giriyor. New York sağlık yetkilileri, tüketicilerin kalori bilgilerini gördükten sonra daha sağlıklı seçimler yapacağını söylüyor. Bu da kentte yaşayan ve aşırı şişmanlık ve tip 2 diyabet riski bulunan onbinlerce kişinin yararına olacak. New York Sağlık Müdürlüğü’nden Doktor Mary Bassett uygulamayı destekliyor. Dr. Bassett, “İnsanların sağlıklarını korumak için yardıma ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz,” diyor.

New York Sağlık Müdürlüğü, 2003’te kentteki bütün bar ve restoranlarda sigara içilmesini yasakladı. Bar işletmecisi Lee Seinfeld, 30 yıldır bu sektörde. New York’ta 3 bar işleten Seinfeld, müşterilerinin çoğunun o güne kadar çok fazla içki ve sigara içtiğini söylüyor. Seinfeld, sigara yasağından sonra 3 ay boyunca işlerin çok kötü gittiğini anlatıyor. “Yasağın etkisi hala devam ediyor” diyen işletmeci, “Müşterilerim sigara içmek için dışarıya çıkmak zorunda kalıyor,” diye ekliyor. New Yorklular’ın yüzde 17’si sigara içiyor. Ancak bu, New York Sağlık Müdürlüğü’nün sigara yasağını kaldırmasını etkileyecek kadar büyük bir oran sayılmıyor. Sağlık Müdürlüğü, 2006 yılında da New York’taki restoranlarda kötü kolesterolü arttıran yağların kullanılmasını yasakladı. Doktor Mary Bassett halk sağlığı için aldıkları önlemleri şöyle sıralıyor: “Boyaların kurşun içermesi yasaklandı, şebeke sularına diş sağlığı açısında önemli olan florid katıldı, emniyet kemerinin zorunlu kılınması için yasalar çıkarıldı. Halkı çeşitli risklere karşı korumak istiyoruz. Lokantalardaki yemekler de risk taşıyor. Onun için böyle bir adım attık.”

New Yorklular bu konuda farklı düşünüyor. Bazıları zararlı yağların yasaklanmasını olumlu bulurken, bazıları bu durumdan memnun olmadığını, çünkü yağlı yiyecekleri tercih ettiğini söylüyor. New York’ta yasaklanan zararlı yağlar, kızartma ve hamur işlerinde kullanılan katı yağlar. 1900’lü yılların başında kullanılmaya başlanan bu yağlar, uzun süre saklanabildikleri ve kolay bozulmadıkları için restoranların da tercihi. O zamanlar, Amerikan hükümeti, bu tür yağların kullanılmasını, doymuş yağların kullanılmasına tercih ediyordu. New York Restorancılar Birliği’nden Chuck Hunt şöyle konuşuyor: “New York’taki yasaktan sonra birçok lokanta, doymuş yağ kullanmaya başladı. Bu da “Acaba bu konuda hiç aşama kaydetmedik mi?” sorusunu gündeme getiriyor.” Hunt hükümetin restoranların bu tür yağları kullanmaktan vazgeçmelerini istediğinde birçok işletmenin gönüllü olduğunu, ancak yasak kararının restoran sahiplerini kızdırdığını söylüyor. Chuck Hunt, “Bu sorunu demokratik yoldan çözmenin en iyi yolu, yasak ya da yönetmelikler değil, eğitimdir. Yıllar önce çocukluğumda ne yiyeceğime karar veren, annemdi, hükümet değil,” diyor. New York sağlık yetkilileri şimdi halka alınan kararın nedenlerini anlatmaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG