Erişilebilirlik

Buğday Fiyatlarında Önlenemez Artış


Amerika’da buğday fiyatları bu hafta rekor düzeye çıktı. Kötü hava koşulları, artan küresel talep ve buğday üreten ülkelerde yaşanan ihracat yavaşlaması buğday fiyatlarının geçen yıla göre iki kat artmasına neden oldu. Biyoyakıt üretiminde kullanılan mısır gibi ürünlere talebin artmasıyla çiftçilerin daha az buğday yetiştirmeye başlaması da gıda fiyatlarını arttırdı.

Fırın sahibi Pam Weeks beyaz unun giderek daha pahalı bir mal haline geldiğini söylüyor. Weeks, “Un fiyatlarının bir gecede ne kadar arttığına inanmak çok zor,” diyor. Bir kaç hafta öncesine kadar 23 kiloluk bir un torbasının fiyatı 15 Dolar’dı. Şimdi ise aynı miktarda un 40 Dolar’a satılıyor. Pam Weeks, artan fiyatlarla başa çıkma yolları aradıklarını ve şimdilik fiyatları yükseltmekten başka çareleri olmadığını belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerde buğdaya talebin artması fiyatları yükseltiyor.

Bir neden de alternatif enerjiye olan talep. Çiftçiler daha fazla mısır üretmek için daha az buğday ekiyor. Mısır, etanol’ün baş ham maddesi. Yüksek buğday fiyatları makarnanın fiyatını da ikiye katladı. Bir somun ekmeğin fiyatı da 20 Cent arttı. Ekonomistler yüksek fiyatların son 15 yılın en hızlı gıda enflasyonuna yol açtığını söylüyor. Tarım uzmanı Vic Lespinasse’ye göre bu güçlü dış talep ve etanol’e olan ilgi devam ettikçe fiyatların daha da artması kaçınılmaz. Fiyat artışları, yabancı alıcıların en büyük iki buğday ihracatçısı olan Amerika ve Kazakistan’daki stokları almak için sıraya girmesi yüzünden bütün dünyada hissediliyor.

XS
SM
MD
LG