Erişilebilirlik

Mortgage Krizi Amerikalıları Zorluyor


Amerika’da mortgage piyasasında patlak veren kriz nedeniyle evlerini kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ohio eyaletinin Cleveland kentinde 35 yıl önce ev alan ve bu süre içinde aynı evde yaşayan Karen Lucas yakında evini kaybedecek. Çünkü ev kredisini ödeyemediği için evine haciz gelecek ve banka Lucas'ın 35 yıllık evini elinden alacak. Lucas, “Eşim çalıştığı şirketin kapanmasıyla işini kaybetti, biz de evi ipotek ettirdik. Şimdi de bu borcu ve mortgage taksitlerimizi ödeyemez hale geldik.” diyor.

Son beş yıl içinde Cleveland bölgesinde yaşayan 70 bin ailenin evine haciz geldi. Yüksek riskli emlak kredisi alan Lucas ve eşi, zor durumda. Karen Lucas dört yıldır evini kaybetmemek için mücadele ediyor. Son olarak haciz işlemlerinin 30 gün ertelenmesi için mahkemeye başvuran Lucas imdi mahkeme kararını bekliyor.

Erie gölünün kıyısındaki Cleveland Amerika’nın ağır sanayi üretimi yapan önemli kentlerinden biri. Ancak son 10 yıl içinde 200 bin kişi işini kaybetti. Ohio eyaletinde yaşayanların gelir oranında önemli bir düşüş yaşandı. Yüksek riskli emlak kredisi sağlayan şirketler 90’lı yılların sonunda Cleveland bölgesinde faaliyet göstermeye başladı. Düşük faiz oranlarından yararlanmak isteyen ev sahipleri de emlak borçlarını yeniden finanse etti. Kent sakinlerinden Carol Anderson’ın faiz oranı yüzde 7’yken, yüzde 20’ye kadar yükselmiş. Zor durumda olan ev sahiplerine yardım eden bir kredi kuruluşu sayesinde Anderson ailesi aylık ödemelerini düşürebildi. Ancak herkes bu kadar şanslı değil. Anderson’ların yaşadığı ilçede önümüzdeki yıl 20 bin eve daha haciz gelmesi bekleniyor. Anderson, “Bazen kredi veren şirket bizden habersiz olarak portföyleri başka şirketlere satıyordu. Bu da taksit ödemelerinin aksamasına neden oldu.” diye konuşuyor.

Yüksek riskli emlak kredileri, ödeme sorunu yaşayabilecek tüketiciler için hazırlanmış. Risk primi olarak da daha yüksek faiz oranı uygulanıyor. Yüksek riskli emlak kredilerinde ayrıca farklı servis ücretleri de var. Bütün bunlar ev sahiplerinin ödemelerini yapmasını zorlaştırıyor. Önümüzdeki yıllarda bu senaryo tekrar tekrar yaşanacak. Çünkü yüksek riskli kredi sorunlarıyla başlayan emlak krizinin etkisi kolay geçeceğe benzemiyor.

XS
SM
MD
LG