Erişilebilirlik

'Durum Düzelecek'


Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke Kongre komisyonunda yaptığı konuşmada, Amerikan ekonomisinin fazla ağır olmayan bir durgunlukla karşı karşıya olabileceğini, ancak bu durumun, yıl sonuna doğru düzeleceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ülke ekonomisinin çok güç bir dönemden geçmekte olduğunu söyledi. Bernanke, durgunluğun söz konusu olabileceğini kabul etmekle birlikte, bunu söylemek için de daha henüz erken olduğunu belirtti.

Amerikan Kongresi’nin her iki kanadına hakim olan Demokratlar, Merkez Bankası’nın geçen ay bir bankanın çöküşünü önleyecek müdahalede bulunduğu halde, aldığı evin taksitlerini ödeyemeyen insanlara yardımdan neden kaçındığını sordular. Ortak Ekonomik Komisyon’un Başkanı New York Senatörü Charles Schumer şöyle konuştu:

“Bearns Sterns borsa şirketi, veya her hangi bir finans kurumu devletin desteğiyle kurtarılırken milyonlarca ev sahibinin devletten bir destek görmemesini, nasıl izah edebilirsiniz?”

Merkez Bankası Başkanı Bear Stearns için yapılan işin kurtarma operasyonu sayılamayacağını söyledi.

“Bear Stearns’ün hisselerine sahip olanlar çok ağır bir fiyat ödedi. 85 yıllık bir şirket bağımsızlığını kaybedip JP Morgan Chase şirketi tarafından satın alındı. Satılan şirketin bir çok çalışanı, işini kaybetmekle burun buruna geldi. Hiçbir başka şirketin, Bear Stearns’in içine düştüğü durumla karşılaşmak istediğini sanmıyorum.”

Bernanke Merkez Bankası’nın kısa vadeli faizleri son bir yıl içinde ard arda düşürmesinin, aldığı krediyi ödemekte güçlük çeken ev sahiplerini oldukça rahatlattığını da kaydetti. Bernanke ayrıca Merkez Bankası’nın kredi borcunu ödeyemeyen, evine haciz gelenlerin yoğunlukta olduğu topluluklarla yakın bir işbirliği içinde çalışmalar yaptığını da kaydetti.

Beş yıl düzgün bir büyüme gösteren Amerikan ekonomisi konut piyasasındaki krizle birlikte yavaşlama dönemine girmiş bulunuyor. Bir çok bölgede, 2002 ile 2005 yılları arasında iki katına çıkan konut fiyatları, yüzde 30’a kadar varan oranda düşmüş bulunuyor. Amerikan konut piyasasında yaşanan bu olumsuzluklar Ağustos ayından itibaren borsaları etkilemeye, kredilerin daralmasına ve bankaların milyarlarca Dolar zarar etmesine yol açtı.

XS
SM
MD
LG