Erişilebilirlik

NATO: Arnavutluk ve Hırvatistan'a Üyelik


NATO, Arnavutluk ve Hırvatistan’ı ittifaka davet ederken Makedonya’nın üyeliğini erteledi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Bükreş’teki zirvede kararı açıklarken ittifakın ilerde Ukrayna ve Gürcistan’ı da bünyesine alacağını ancak bu iki ülkenin henüz üyelik sürecine hazır olmadığını belirtti.

Başkan Bush, NATO liderlerine hitaben yaptığı konuşmada ittifaka yeni ülkeler davet edilmesini memnunlukla karşıladığını ancak Makedonya ile ilgili erteleme kararından üzüntü duyduğunu söyledi.

Bush, isim konusundaki anlaşmazlığın kısa zamanda çözüleceği umudunu da dilegetirdi.

Yunanistan, Makedonya’nın üyeliğine kendi topraklarında aynı isimde bir bölge bulunmasını nedeniyle karşı çıkıyor. Makedonya’nın ismini kullanarak bu bölgede hak iddia edebileceğini önesüren Atina, NATO’ya üye olabilmesi için adını değiştirmesini şartkoşuyor.

NATO liderleri kapalı kapılar ardında Afganistan’daki durumu da değerlendirdi.

Fransa, bu ülkedeki NATO kuvvetlerine destek vermek için bir tabur asker daha göndereceğini açıkladı.

Bush, yarın Hırvatistan, Pazar günü de Rus liderlerle görüşmek üzere Karadeniz’deki Sochi tatil kasabasına gidecek. Görüşmede NATO zirvesinde desteklenen Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirilmesi konusunun ele alınması bekleniyor.

Füze Sistemi Konusunda Anlaşma

Amerika ve Çek Cumhuriyeti, Avrupa’ya yerleştirilecek füze kalkanı planı üzerinde anlaştı.

Bükreş’teki NATO zirvesi sırasında yapılan ortak açıklamada anlaşmanın Mayıs ayında imzalanacağı belirtildi.

Rusya’nın şiddetle karşı çıktığı plan, Çek topraklarına radarlar ve Polonya’ya 10 füzesavar yerleştirilmesini öngörüyor. Washington ile Polonya arasında görüşmeler henüz sonuçlanmadı.

Rusya, füze kalkanının Avrupa’da güç dengesini bozacağını ve yeni bir silahlanma yarışına yolaçacağını önesürüyor.

Füze kalkanının sadece İran’dan gelecek saldırıları önlemeyi amaçladığını önesüren Amerika, Moskova’yı ikna için bir dizi güven arttırıcı önlem önerdi.

Makedonya NATO'yu Protesto Etti

Makedonya, NATO üyeliğinin ertelenmesini protesto ederek zirveden erken ayrıldı.

Dışişleri Bakanı Antonio Milosoki, Makedonya heyetinin Başkan Bush ile görüştükten sonra hemen Bükreş’ten ayrılacağını açıkladı.

Makedonya haber ajansı, Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski ve Başbakan Niola Gruevski’nin bugün ve yarın yapacakları diğer görüşmelerin hepsini iptal ettiklerini bildirdi.

NATO liderleri, Makedonya’yı üyelik koşullarını yerine getirmesine rağmen, Yunanistan’ın veto tehdidi üzerine ittifaka davetten vazgeçti.

XS
SM
MD
LG