Erişilebilirlik

NATO Zirvesi Başlıyor


NATO Zirvesi bugün Romanya’nın başkenti Bükreş’te başlıyor.

Zirvede ittifakın genişlemesi ve Afganistan’daki NATO birliklerine takviye yapılması konuları ele alınacak.

Zirve öncesinde konuşan Başkan George Bush, NATO’ya Doğu’ya doğru genişlemeyi sürdürmesi ve Afganistan’a daha fazla asker göndermesi çağrısında bulundu.

Bush Ukrayna ve Gürcistan’ın ittifak üyeliğine aday gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bush, NATO üyeliğinin Avrupa’daki tüm demokratik ülkelere açık olması gerektiğini belirtti.

Eski Sovyetler Birliği üyesi olan Gürcistan ve Ukrayna ittifaka üye olabilmek için kendilerine bir yol haritası sunulmasını talep ediyor. Bu talebe karşı çıkan Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemesini tehdit olarak görüyor.

Başkan Bush Bükreş’teki konuşmasında Rusya’nın Amerika’nın orta Avrupa’ya füze savunma sistemi kurmasına karşı çıkmaktan vazgeçmesini de söyledi. Bush, Avrupa’nın İran gibi ülkelerden gelebilecek tehlikelere karşı böyle bir füze savunma sistemine ihtiyacı olduğunu belirtti. Bush, Afganistan’daki görevi başarıyla tamamlamak içinse NATO üyesi ülkelerin buraya daha fazla asker göndermesini aksi takdirde aşırı dinci militanların ülkeyi serbest bölge olarak kullanacağı uyarısında bulundu.
XS
SM
MD
LG