Erişilebilirlik

ABD'de 2007 Rüzgar Enerjisinin Yılı Oldu


Petrol fiyatlarının yükselmesiyle Amerika’daki rüzgar enerjisi sektörü 2007 yılında rekor düzeyde büyüdü. Bu büyümenin 2008’de de devam etmesi bekleniyor. Dünyada alternatif enerji kaynaklarına iyi bir örnek olan rüzgar enerjisi Amerika’da gün geçtikçe daha fazla kullanılacağa benziyor. Bu durum şimdiden yetkililerin dikkatini çekmeye başladı bile.

Çevreci bir sivil toplum örgütü olan Worldwatch Enstitüsü yıllık raporunda Amerika’nın rüzgar enerjisi kullanma konusunda dünyada bir numara olmaya devam ettiğini belirtiyor. Amerika Rüzgar Enerjisi Birliği yöneticisi Randall Swisher bunu doğruluyor. Sweisher, “2007 yılı, 2005 ve 2006’dan sonra, rüzgar enerjisine dayalı enerji sektörü için rekor bir yıl oldu. 2007’de, rüzgara dayalı enerji üretimiyle enerji sektörüne 5244 megawatt’lık katkıda bulunuldu. Bu, 2006’da üretilen toplam rüzgar enerjisinin iki katından fazla,” diyor.

Geçen yıl Amerika’da bir çok rüzgar enerjisi tesisi açıldı ve daha birçoklarının projeleri açıklandı. Geçen ay California’nın Los Angeles kentinde Amerika’nın en büyük rüzgar enerji fabrikasının temelini atıldı. Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Temiz enerji konusunda yeni bir dönem başlıyor. Artık Los Angeles sadece temiz enerji satın almakla kalmayacak, kendi enerjisini üreterek Amerika’da öncü olacak.”

Belediye Başkanı, 2010’a kadar Los Angeles’ın toplam enerji ihtiyacının yüzde 20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edileceğini söylüyor. Los Angeles’in 160 kilometre kuzeyindeki Mahove Çölü’ne inşa edilen Pine Tree fabrikası tamamlandığı zaman, tesis 80 rüzgar türbiniyle, yaklaşık 56 bin ev için yeterli elektrik üretecek. California, rüzgar enerjisiyle elektrik üreten Amerika’daki ilk, toplam miktar olarak da Texas’tan sonra ikinci büyük eyalet oldu.

Amerikan Rüzgar Enerjisi Birliği 38 eyaletin, rüzgar enerjisiyle ülke ihtiyacının yüzde 1’i kadar elektrik ürettiğini ve 2008’de amacın bu oranı arttırmak olduğunu bildiriyor.

XS
SM
MD
LG