Erişilebilirlik

BM: Kıbrıs'ta Yeni Bir Fırsat Yakalandı


Birleşmiş Milletler Barış Gücü‘nden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Marie Guehenno Kıbrıs’ta ilerleme sağlanması için iyi bir fırsat yakalandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü ‘nden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Marie Guehenno Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Merkezi CSIS’te BM barış gücü operasyonlarına dair bir konuşma yaptı. Barış gücünün çok uzun süredir Ada’da görev yapmakta olduğunu söyleyen Genel sekreter yardımcısı, Kıbrıs’ın barış gücünün varlığının savaşı önlemekte ne kadar etkili olduğunun bir kanıtı olduğunu belirtti. Kıbrıslı liderlerin çok olumlu bir havada görüştüklerine de değinen Guehenno Lokmacı sınır kapısının açılacak olma ihtimalinin sembolik ancak siyasi açıdan getirisi büyük bir adım olabileceğini söyledi.

Guehenno Kıbrıs’taki anlaşmazlığın çözülme ihtimalinin büyük olduğunu ve bunun için Ada’da siyasi bir girişimin yeniden başlatıldığını söyledi.

Barış gücünden sorumlu genel sekreter yardımcısı barış gücünün Kosova ve Lübnan’daki misyonlarının ise bu ülkelerdeki siyasi anlaşmazlık yizinden tehlikeye girdiği konusunda uyarıda bulundu. Guehenno 8 büyük barış gücü operasyonunun büyük sorunla karşı karşıya olduğunu da söyledi. Bu riskli operasyonlar arasında Kosova ve Lübnan’ın yanısıra Darfur, Eritre , Afganistan, ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti yer alıyor.

BM ‘nin halen dünyanın çeşitli bölgelerinde 20 barış gücü operasyonu bulunuyor. Guehenno 20 operasyonu tam anlamıyla yürütmek için uluslararsı toplumda şu anda yeterli siyasi isteğin bulunmadığına da dikkat çekti. Guehenno büyük siyasi güçlerin aynı anda bu kadar sorunlu bölgeye konsantre olamayacağını belirtti. Barış gücünden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Guehenno’nun görev süresi 2008 yılı içinde sona eriyor.





XS
SM
MD
LG