Erişilebilirlik

İddianame Kabul Edildi


Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı’ olmakla suçladığı iddianameyi kabul etti. Böylelikle, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’nin kapatılması istemiyle dava açtığı 14 Mart’tan beri Türk siyasi hayatında yaşanan yüksek tansiyon daha da yükseldi. AKP, siyasi parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği için zemin arayışını sürdürürken, muhalefetin Tayyip Erdoğan başbakanlığındaki hükümete karşı sert eleştirileri sürüyor.

Yargıtay’ın, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 47’lik oy oranına ulaşarak iktidarını korumayı başaran AKP’yi kapatma girişiminde en kritik süreç başladı. Aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu çok sayıda AKP’li için siyaset yasağı öngören ve AKP’yi laiklik karşıtı gösteren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, Anayasa Mahkemesi’nce kabul edildi. Mahkeme Başkanvekili Osman Paksüt yaptığı açıklamada, Yargıtay’ın hazırladığı iddianamenin mahkeme tarafından incelendiğini ve sonuçta iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün oybirliğince, Gül’le ilgili bölümünün de oy çokluğuyla kabul edildiğini dile getirdi.

Bu kararın ardından Ankara’daki siyasi trafik daha da hızlandı. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin görevini yaptığını AKP’ye özel bir uygulamanın sözkonusu olmadığını belirtirken, AKP’nin bu konuda fazla yorum yapmayacağını aksine reformist politikasını yoğunlaştıracağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nden çıkan karar günlerdir bu konuya yoğunlaşan muhalefetin de gündemine damgasını vurdu. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal konuyla ilgili olarak yorum yapmaktan kaçınsa da, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmadığı konusunda savunma yapmasını istedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini belirtirken, bunun sorumlusunun AKP olduğunu öne sürdü. Kendi partisi de kapatılma sorunu da yaşayan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi’nin kararının sürpriz olmadığını belirtirken, AKP’nin parti kapatmayı zorlaştıracak yasal düzenlemeler konusunda daha hızlı davranmasını istedi.

Süreç İşliyor

Anayasa Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesinden sonra AKP, yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesi'ne verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Bu sürecin devamında, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. AKP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için mahkemenin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG