Erişilebilirlik

'Kapatma Davası'na Almanya'nın Tepkisi


AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinin kabulü 3 milyona yakın Türkün yaşadığı Almanya’da da büyük yankı buldu.

‘Türkiye’de savcılar parti yasaklama konusunda ustalar, 40 yılda 24 parti yasaklayarak, demokrasinin ilerlemesini engellediler’, bu yorum Almanya’nın en ciddi gazetelerinden Die Zeit’ın bugünkü kararla ilgili haberinde yer alıyor. Die Zeit gibi diğer hemen tüm gazete, ajanslar ve televizyon haber programları da, AKP’yi kapatma davasının kabulünü eleştirisel bir yaklaşımla gün boyu okuyucularına ve izleyicilerine duyurdular.

Hükümet çevreleri ise bugün konuyla ilgili resmi açıklama yapmadı. Federal Hükümet sözcüsü Thomas Steg, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma talebini kabul etmemesi beklentisi içinde olduklarını açıklamış, Federal Hükümet’in AKP’yi halkın çoğunluğunun desteği kazanmış demokratik bir parti olarak gördüğünü söylemişti.

Ankara’daki son gelişmelerden sonra Alman Türk Parlamenterler Grubu Başkanı Thomas Kossendey, Türkiye’de neler olabileceği konusunda spekülasyonlara girmek istemediğini, ancak davayı kuşku ile izlediğini belirtirken, eski Başbakan Gerhard Schröder’de kapatma davasının Türk seçmenlerin çoğunluğuna karşı alınan bir tavır olduğunu öne sürdü.

Kapatma davasına çok sert bir tepki veren Yeşiller Partisi Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir ise, AKP’nin kapatılması durumunda Avrupa Birliği’nin muhatabının kalmayacağını ve müzakerelerin durdurulacağını ileri sürdü.

Sosyaldemokrat Parti SPD Federal Parlamento milletvekili Lale Akgün ise, dava sürecinin Türkiye’yi zor bir durumla karşı karşıya bırakacağını, parti yasaklamaların zorlaştırılması gerektiğini savunuyor. Bu arada Başbakanlıktan alınan bilgilere göre, Başbakan Merkel dış politika danışmanları ile Türkiye’deki son gelişmeleri görüştükten sonra, konuyla ilgili tavrını netleştirecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG