Erişilebilirlik

Tibet'te Protesto Gösterileri


Tibet'in başkenti Lhasa'da yeni protesto gösterilerinin düzenlendiği bildiriliyor. Sürgündeki Tibet hükümeti Lhasa'daki büyük tapınaklarda eylem yapıldığını açıkladı.

14 Mart'ta yapılan benzer gösterilere polis müdahale etmiş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Sürgündeki Tibet hükümeti 10 Mart tarihinden bu yana Lhasa ve diğer bölgelerde en az 140 kişinin öldüğünü bildiriyor. Gösteriler, 1959 Tibet ayaklanmasının yıldönümü dolayısıyla düzenlenmişti.

Bu arada, yabancı diplomatlar, Çinli yetkililerin gözetiminde bölgede incelemelerde bulundu. Ancak, Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre diplomatların bağımsız harekat etmelerine ve Tibetlilerle birebir görüşme yapmalarına izin verilmedi.

Tibetli keşişler Perşembe günü benzer şartlar altında inceleme yapan gazetecilerin ziyaretine müdahale etmeye çalıştı. Keşişler dini özgürlüklerinin kısıtlandığını söyledi.

'Kültürel Soykırım'

Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, Çinliler'in Tibet'e yerleştirilmesini 'kültürel soykırım' olarak nitelendirdi.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gazetecilere açıklama yapan Dalay Lama, Tibet'te yaşayan Çinliler'in sayısının her ay arttığına, nürfuslarının yarım milyona kadar çıkmış olabileceğine dikkati çekti. Bu gelişmeleri 'demografik saldırganlık' olarak niteleyen Dalay Lama, ancak bilinçli bir politika uygulandığından emin olamadığını da ifade etti.

Çin'in istikrarlı bir görüntü sergilediğini söyleyen Dalay Lama, ancak toplum arasında derin bir memnuniyetsizlik bulunduğunu savundu. Dalay Lama Çin hükümetinin politikalarını 'terör' olarak niteledi.

Çin hükümeti Dalay Lama'yla diyalog kurma çağrılarını reddediyor. Pekin, son ayaklanmalardan Dalay Lama'yı sorumlu tutuyor.

Ancak Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, suçlamaları reddediyor ve Tibet'in Çin'den ayrılmasını teşvik etmediğini söylüyor.

AB: 'Şiddete Son Verilsin'

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Tibet'te şiddet olaylarına son verilmesi ve Pekin'in Dalay Lama'yla diyalog kurması çağrısında bulundu. Dün Başkan Bush ve Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu arada, Tibet'e destek için bugün İspanya, Yunanistan ve Nepal'de gösteriler düzenlendi.

Atina'da, Olimpiyat Meşalesi'nin güzergahında protesto gösterileri düzenlendi.

Nepal'deyse Çin Konsolosluğu önünde eylem yapan yaklaşık 80 gösterici tutuklandı.

İspanya'nın başkenti Madrid'de de Çin Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi. Gösteriye yüzlerce kişi katıldı.


XS
SM
MD
LG