Erişilebilirlik

27 Mart Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, AKP hakkında açılan kapatılma davasını, Türkiye’deki laik düzenin bu partiye yönelik saldırılarını artırması olarak değerlendiriyor. Haberde, Türkiye’de 1963’ten bu yana 24 partinin kapatıldığı da hatırlatılıyor:

"Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasını kabul etmesi durumunda, Türkiye derin bir krize sürüklenebilir. Ülkede oluşmaya başlayan ekonomik ve siyasi istikrar bozulabilir, Avrupa Birliği üyeliği konusunda yaşanan sorunlar daha da artabilir. Ülkedeki laik kesimin, hukuku kendi siyasi emellerine alet ettiği yönünde eleştiriler de gündeme geliyor. Hatta, kapatma davasını yargının darbesi biçiminde yorumlayanlar da var. Uzmanlar, AKP’nin parti kapatmayı zorlaştıracak bir anayasa değişikliği önerisinin meclisteki laik muhalefet tarafından engellenebileceğini ve ülkedeki gerginliğin daha da artabileceğini belirtiyor."

Boston Globe, Irak Savaşı’nın beşinci yıldönümünde, Amerika’nın verdiği kayıpların dört bini aştığını hatırlatıyor. Gazete, Amerika’nın Vietnam savaşından sonra ilk kez böyle büyük bir kayıp verdiğini vurguluyor:

"Akla hemen matematiğin soğuk hesaplamaları geliyor. Bu, yılda 800 ölü, haftada 15 ölü anlamına gelir. Kimse Bush’un kalan on aylık görev süresinde daha kaç kişinin öleceğini hesaplamak istemiyor. Fakat 2008 yılı boyunca Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı şu anki düzeyde kalırsa, daha fazla Amerikalının ve Iraklı’nın ölmesi de kaçınılmaz. Öyle görünüyor ki, Bush yönetimi Irak’taki bu gidişatı değiştirme görevini bir sonraki yönetime bırakmakta kararlı."

Washington Post, yıllarca Irak’taki Amerikan askerlerine hizmet eden Kürdistan Demokratik Partisi üyesi bir Iraklı Kürt’ün Amerika’da oturum izni başvurusunun reddedilmesini eleştiriyor. Gazete başvurunun, KDP’nin terörist bir örgüt olduğu gerekçesiyle reddedildiğini belirtiyor:

"Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu, bu başvuruyu reddederken, KDP’nin Irak’ta az sayıdaki Amerikan yanlısı örgütlerden biri olduğunu, Amerika’nın terörist örgütler listesinde yer almadığını ve KDP’nin Saddam Hüseyin’e karşı gerçekleştirdiği askeri faaliyetlerin Amerika tarafından desteklendiğini göz ardı ediyor. Asıl önemli olan ise, Bush yönetiminin beş yıldır Amerikan askerlerine hizmet eden Iraklılara yönelik küçümseyici tavrı. Yaşanan bu örnek, Amerika açısından utanç vericidir."

USA Today emekli general Anthony Zinni ile emekli amiral Leighton Smith’in ortak bir makalesine yer veriyor. İki emekli asker, başkan adaylarının yeni bir ulusal güvenlik ve dış politika stratejisi geliştirmeleri çağrısında bulunuyor:

"Bugün karşı karşıya olduğumuz kaçak göç, radikal İslam ve terör, kamu sağlığı ve çevre sorunları gibi tehditlerin birçoğu bizim sınırlarımız dışındaki karmaşık nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu ülkelerde yaşayan umutsuz gençler, düşmanlarımızın kendi saflarına çekebilecekleri hedef kitleyi oluşturmaktadır. Ülkemizi bu tehditlerden koruyacak bir aşı henüz bulunmadı. Bu nedenle, bu karmaşık sorunların kökenine inmek zorundayız. Artık dünyanın diğer ülkeleriyle ilişkilerimizi düzeltmeli ve sadece askeri güce dayanan bir anlayıştan vazgeçmeliyiz. Yeni başkan, kalkınma yardımlarını ve diplomasiyi ulusal güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası haline getirmelidir."

XS
SM
MD
LG