Erişilebilirlik

Kılıç'tan Sağduyu Çağrısı


Türkiye'de siyasette gerilim yaşanmaması için sivil toplum örgütlerince yapılan 'sağduyu' çağrısına, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da katıldı. Kılıç, Türkiye'nin giderek barıştan uzaklaştığını öne sürerken, toplumdaki gerilimin kimseye yarar sağlamayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, muhalefet partilerin liderleri ile Çankaya Köşkü'nde biraraya geliyor.

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkında açılan kapatma davası, toplumun önde gelen isimlerinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan Ergenekon soruşturması ve anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalarının son bulması için 'sağduyu çağrıları' sürüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) öncülüğündeki yedi sivil toplum örgütünün siyasi parti liderlerine yaptığı sağduyu çağrısını, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamaları izledi.

Basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen Kılıç, Türkiye'de her birey ve kuruma görevler düştüğünü belirtirken, bu görevlerin başında 'birlikte yaşamın sorumluluğunun yerine getirilmesi' geldiğini dile getirdi. Herkesi sorumluluklarını gözden geçirmeye çağıran Kılıç, "Toplumu germenin, toplumdaki tansiyonu yükseltmenin hiç kimseye yarar sağlamayacağı açıktır" diye konuştu.

Türkiye'de kurumların hiçbir engele takılmadan görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Kılıç, kimi kurumların bu görevlerin yerine getirilmesi için 'sigorta' niteliği taşıdığını söyledi. Bu kurumlar çalıştığı sürece Türkiye'de endişeye yer kalmayacağını savunan Kılıç'ın "Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi dün olduğu gibi bugüne kadar yaptığı özverili çalışmasını ve faaliyetlerini bundan sonrada aynı duyarlılık ve aynı sorumluluk bilinci içerisinde yapmaya devam edecektir" sözleri dikkat çekti.

Muhalefet Çankaya'da

Sivil toplum örgütlerinden gelen 'uzlaşı ve sağduyu' çağrısının ardından gözler siyasi parti liderlerine çevrilmişken, Çankaya Köşkü'nde de yaşanan siyasi trafik dikkat çekici boyuta ulaştı. Son Milli Güvenlik Kurulu toplantısı, Irak ve Amerika ile ilişkiler, Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Türkiye ziyareti hakkında muhalefet partilerini bilgilendirmek isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli'yi Çankaya Köşkü'ne davet etti. Baykal'la öğle yemeğinde buluşan Gül, öğleden sonra da Bahçeli'yle biraraya gelecek. Bu görüşmelerde siyasette yaşanan gerilimin konu olmayacağı belirtilse de, siyaset ve medya çevrelerinde Gül'ün siyasi partiler arasında uzlaşma arayışını başlatacağına ilişkin bir beklenti hakim.

XS
SM
MD
LG