Erişilebilirlik

'Güvenlik Alanında İlerlemeler Sağlandı'


Başkan Bush, Irak’ta sayısı artan Amerikan kuvvetlerinin güvenlik alanında önemli ilerlemeler sağladığını söyledi.

Bush, Ohio’nun Dayton kentinde yaptığı konuşmada asker çekme çağrısı yapan Kongre üyelerini eleştirdi, bu tür adımlar atmanın erken olduğunu savundu.

Irak’ta hayatın normale dönmekte olduğunu önesüren Bush, parlamentoda kaydededilen son başarıları övdü; ancak önümüzdeki günler ve ayların zorlu çatışmalara sahne olacağı uyarısında bulundu.

Konuşmasında Basra’da devam eden çarpışmalara da değinen Bush, Şii militanların İran’dan silah, eğitim ve para yardımı aldığını söyledi. Bush, İran ve Suriye’yi Irak’ta terör ve şiddeti son vermeye çağırdı.

Dayton’daki hava üssünde konuşan Bush, Barsa operasyonun Irak hükümeti tarafından planlandığını ve Irak kuvvetleri tarafından yürütüldüğünü vurguladı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi militanların üzerine gitme kararı aldığı için öven Bush, operasyonun bir süre daha süreceğini ancak teröristlerin özgür ve demokratik Irak’ta kendilerine yer oymadığını öğreneceklerini belirtti.

'PKK Tehdit'

Bush Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker’ın gelecek ay Washington’a gelerek Irak’taki son başarılar ve hala devam eden tehditler hakkında Kongre’yi bilgilendireceğini hatırlattı. Başkan, bu tehditler arasında El Kaide ve Şii milislerin yanı sıra PKK’yı da saydı.

Başkan Bush ayrıca, Irak’ta petrol üretiminin iki kattan fazla artış kaydettiğini, Türkiye üzerinden yapılan petrol ihracatının da önemli ölçüde arttığını söyledi.

XS
SM
MD
LG