Erişilebilirlik

Ekonomide Durgunluk Kaygı Veriyor


Ekonomik durgunluk ve faiz oranlarında yeniden indirim beklentileri Amerika’da enflasyonun artacağı korkusunu körüklüyor. Tüketici fiyatlarının son 16 yılda ilk kez bu kadar hızla yükselmesi nedeniyle finans uzmanları, ekonomik durgunluk ve enflasyon tehdidinin gerçek olmasından kaygı duyuyor.

Emlak piyasasındaki durgunluk ve kredi piyasasının sıkıntılı günler geçiriyor olması, Amerikan ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Kredi sigortalama şirketi Euler Hermes’den ekonomist Dan North anlatıyor: “Faizleri indiriyor ve tüketimi daha cazip hale getiriyoruz. Mortgage faiz oranlarını, otomobil kredilerini düşürerek ekonominin canlanmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Faizlerin düşmesi, fiyatların yükselmesi anlamına geliyor. Amerikan Üniversitesi ekonomi profesörü Tom Hertz, faiz oranlarıyla fiyatlar arasında hassas bir denge olduğunu, ekonomi zayıflayınca bu dengenin tehlikeye gireceğini söylüyor: “Şu anda ekonomik durgunluk içindeyiz. Enflasyon da yükselirse bu, durgunluk içinde enflasyon anlamına gelir ki, Merkez Bankası için en kötü senaryo, bu olur.”

Stagflasyon yani “durgunluk içinde enflasyon” kavramı ilk kez 1970’lerde ortaya atıldı. Profesör Hertz’e göre, enflasyon oranı geçmişteki gibi iki haneli rakamlara düşmeyecek, ancak uyarı sinyallerinin dikkate alınması gerekiyor. Hertz, “1970’li yıllardaki petrol şokundan sonra enflasyon fazla artmadı. Bugünse ham petrol fiyatı, varil başına yüz doları aştı. Gıda fiyatları da önemli ölçüde arttı. Genel olarak baktığımızda enflasyonun yükseldiğini görüyoruz” diyor. Finans piyasalarında, enflasyon riski nedeniyle altın ve petrol, daha cazip hale geldi. Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, kaygılı siyasetçileri rahatlatmak için durumu yakından izlediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG