Erişilebilirlik

ABD: Ekonomik Durgunluk Kaygıları Artıyor


Kamuoyu yoklamaları ülke ekonomisinin durgunluğa doğru ilerlediğine inanan Amerikalıların sayısının hızla büyüdüğünü gösteriyor. Ayrıca ekonomik kaygılar, önseçimlerde oy verenlerin aday tercihinde birinci sıraya yükseldi. Teknik olarak şu anda, Amerikan ekonomisi durgunluğa düştü demek mümkün değilse bile, ekonomideki yavaşlamayı kimse inkar etmiyor.

Konut ve finans sektörleri büyük bir çalkantının içinde, Dolar her geçen gün biraz daha değer kaybediyor ve enflasyonist baskılar artıyor. Amerika’nın Sesi muhabirlerinden Michael Bowman, durumun ne kadar kötü olduğu konusunda ileri gelen ekonomi uzmanları arasında tam bir görüş birliğinin olmadığını söylüyor.

Son aylarda ekonomiyle ilgili birçok kötü haber yayınlandı. Kötü haberler geçen haftaya da hakim oldu. Bankaların son yıllarda kredi borcunu ödemesi zor olan kişilere bile konut kredisi açmalarından kaynaklanan kriz, ülkenin en büyük bankalarından birini, iflasın eşiğine getirdi. Bu bankanın hükümetin de desteğiyle, yok pahasına başka bir finans kurumuna satışı sağlandı.

Bir varil petrolün fiyatı yüz doları aşarken, ülkenin sanayi üretimi düşmeye devam ediyor. Merkez Bankası kredi imkanını artırıp ekonomiyi canlandırmak amacıyla faizleri iki kez düşürdü. Fakat bütün bunlar, ekonominin tökezlemekte olduğu inancını ortadan kaldırmaya yetmedi. Clinton yönetiminde Maliye Bakanlığı görevi yapan Lawrence Summers şunları söylüyor:

"Şu andaki durumun, ekonomik durgunluk olma ihtimali büyük. Birçok insanın, adını, “ekonomik durgunluk” olarak koyduğu bir durumdayız. Bunun kolayca dizginlenebilmesini ve ekonominin yeniden büyümeye başlamasını dilerim. Fakat, finans piyasalarında yaşananlardan sonra, bunu söylemek kolay değil."

Fox televizyonunda yayınlanan programda Summers’dan sonra söz alan Başkan Bush’a bağlı Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin eski başkanı Glenn Hubbard, ekonomideki yavaşlama döneminin kısa sürmesini bekliyor:

"Geçen yıl yüzde 3 olan ekonomik büyüme hızının şimdi bir buçuğa indiği açık. Böyle bir durum tespitinden sonra, yılın sonuna doğru, hem para politikasında hem de finans politikasında alınan önlemlerin de sayesinde, canlanma olmasını bekliyorum."

Bush yönetimi geçenlerde, hem kişilere vergi iadesi hem de iş hayatını canlandıracak vergi teşviklerinden oluşan bir program açıkladı. Yönetim ayrıca aldığı konut kredisini ödeyemez duruma düşenlerle kredi açan kuruluşların anlaşmalarını teşvik ediyor. Amerika’nın her köşesinde onbinlerce kişi, başlangıçta düşük tutulan fakat daha sonra yükselen faizlerle aldıkları konut kredilerini, geri ödeyemez duruma düştü.

Birçok uzman yönetimin kredi piyasalarını canlandıracak daha güçlü önlemler almasını istiyor.

Demokrat Partili Senatör Charles Schumer, Başkan Bush’un hareketsiz kalmasının kötü durumdaki ekonomiyi daha da kötü duruma düşürdüğünü savunuyor:

"Eğer yönetim, daha erken bir safhada, çabuk hareket etmiş olsa idi, bugünkü noktaya gelmezdik. Pek çoğumuz, özellikle konut kredilerindeki durumla ilgili olarak, yönetimi harekete geçmeye çağırmıştık."

New York Senatörü Schumer’in bu konuşmayı yaptığı televizyon programında konuşan Cumhuriyetçi partili Senatör John Kyle, konut kredileri krizinde Demokrat partililerin de payı olduğunu öne sürdü:

"Kredi kuruluşlarının, ödeyemeyecek durumdakilere bile kredi açmasını teşvik edenler, Cumhuriyetçilerden çok Demokratlardı."

Bu hafta konut satışları, tüketici harcamaları ve gayrisafi büyüme hızı hakkında yeni rakamlar açıklanacak. Özellikle, gayri safi büyüme hızıyla ilgili rakamlar, Amerika’nın karşı karşıya bulunduğu ekonomik güçlüklerin derecesi hakkında daha iyi bir fikir verecek.

XS
SM
MD
LG