Erişilebilirlik

Cheney Ankara'da


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, birkaç saat kalacağı Ankara’da, ilk görüşmesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yapıyor. Cheney, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de görüşecek.

Cheney'nin, temaslarında, Türkiye’den Afganistan için daha fazla asker göndermesini istemesi bekleniyor.

Cheney'in ziyareti nedeniyle Ankara'da güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Ankara'ya en son Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'a girmesinden hemen önce 2002'de gelen Cheney, bu kez yine kritik toplantı ve kararlar öncesinde Ankara'nın konuğu oluyor.

2-4 Nisan'da Bükreş'te yapılacak NATO zirvesinde, terörle mücadele kapsamında müttefiklerin Afganistan'a ek asker göndermesini kararlaştırmasından yana olan Amerika'nın bu konuda Türkiye'den de beklentileri var.

Afganistan'a gönderilecek yeni Türk askerlerinin gerektiğinde sıcak çatışmaya girmesini isteyen Amerika, Türkiye'nin ilgili kararını gecikmeksizin vermesini bekliyor. Ancak Ankara'da bu konuda Genelkurmay Başkanlığı ve hükümetten gelen farklı sesler, Amerika ile Türkiye'nin terörle mücadeledeki işbirliğini nereye kadar götüreceğini şüphede bırakıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Afganistan'a asker gönderilmesine sıcak bakmadığını açıklamasına karşın hükümet, konuyla ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü, Türkiye'nin NATO'nun bir müttefiki olarak 'üstüne düşen' görevi yapacağını dile getiriyor.

Cheney'nin gündeminde sadece Afganistan'a gönderilecek ek asker konusu yok. Cheney, Türkiye'nin PKK'yla mücadele ederken Irak'taki Kürt yetkililerle de diyaloğunu artırmasını, BM Güvenlik Konseyi'nin üçüncü yaptırım paketi ile karşı karşıya kalan İran'a karşı uyarılarını sertleştirmesini istiyor.

Önümüzdeki ay İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı ağırlamaya hazırlanan Ankara'nın Cheney'e bu yönde hangi mesajlar vereceği yine merak konusu.

Erdoğan Balkanlar'da

Öte yandan AKP'ye kapatma davası ve Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen gözaltılar nedeniyle iç siyasetteki yoğun tartışmaların merkezindeki Başbakan Tayyip Erdoğan, bu haftayı Balkanlar'da geçirecek. Erdoğan, 24-28 Mart 2008 tarihlerinde Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Bulgaristan'da resmi temaslarda bulunacak. Önce Bosna-Hersek'e hareket edecek olan Erdoğan, 26 Mart Çarşamba Tiran, 27-28 Mart'ta da Sofya ve Kırcali'yi ziyaret edecek. Erdoğan, ziyaret programı çerçevesinde Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Bulgaristan başbakanları ile yapılacak resmi görüşmelerin yanı sıra cumhurbaşkanları, meclis başkanları ve diğer yetkililerle biraraya gelecek.

Ergenekon Tartışması

AKP'ye kapatma davasının hemen ardından Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, eski İstanbul Üniversitesi rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in de bulunduğu birçok kişinin gözaltına alınmasının Türkiye'de yarattığı sarsıntı da sürüyor. 83 yaşındaki gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un gözaltına alınmasına kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, sorgulamada Selçuk'a öncelik tanındı ve Selçuk serbest bırakıldı. Haftasonunda "Susturamayacaklar" başlığıyla çıkan Cumhuriyet gazetesi manşetinde, "Başyazarımız İlhan Selçuk, darbe dönemlerini çağrıştıran bir operasyonla, gözaltına alındı" ifadesine yer verilirken, Selçuk'un gazetedeki "Pencere" adlı köşesiyse boş bırakıldı.

Ergenekon soruşturmasındaki gözaltılar nedeniyle karşı karşıya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan ile ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal arasındaki sert tartışmalar da sürüyor. Başbakan Erdoğan, haftasonunda Manisa'da yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın AKP'nin kadrolaştığını söylediğini hatırlatarak Baykal’a, "Bu ülkede derin devlet varsa bunu en iyi bilen sizsiniz, bunun mimarı da sizsiniz" diye çıkıştı. Böylelikle, AKP ile CHP arasındaki çekişmenin önümüzdeki dönemde daha da derinleşeceği beklentisi Ankara kulislerinde öne çıktı.

XS
SM
MD
LG