Erişilebilirlik

ABD Kıbrıs Görüşmelerinden Memnun


Amerika Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Türk ve Rum liderlerin, barış görüşmelerini yeniden başlatma konusunda anlaşmasını memnunlukla karşıladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, taraflar arasında çalışma gruplarının toplantılarına hemen başlanması ve üç ay sonra kapsamlı barış görüşmelerine başlanması konusunda anlaşmaya varılmasını 'cesaret verici' olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Lokmacı Kapısının açılması konusunda anlaşan Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofiyas'ı kutladı.

Bakanlık açıklamasında, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için Birleşmiş Milletler'in girişimlerine destek verdikleri vurgulanıyor.

Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofiyas, dün, Lefkoşe’de yaptıkları görüşmede resmi müzakereleri üç ay içinde başlatma kararı aldı.

BM Kıbrıs özel temsilcisi Michael Moller, iki liderin Ledra caddesindeki Lokmacı kapısını teknik olarak hazır hale gelir gelmez açmayı kararlaştırdıklarını da açıkladı.

Lokmacı kapısından sonra Yeşilırmak (Limnitis) geçiş noktasının açılması ardından Erenköy’e gidiş ve dönüşlerde serbest geçişin sağlaması öngörülüyor.

Hristofiyas toplantı öncesi kaybedecek zamanları olmadığını, görüşmelerin başarıyla sonuçlanması gerektiğini ve başarısızlığın iki taraf için de yıkım olacağını söylemişti.

Dünkü görüşmede 2006 yılında Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla gerçekleşen, ancak hiçbir zaman uygulanmayan anlaşmaya ağırlık verildi.

Anlaşma, tarafların üzerinde uzlaşamadıkları konuların ele alınacağı komisyonlar kurulmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG