Erişilebilirlik

Roth: 'Kıbrıs’ın Geleceğine Umutla Bakılmalı'


Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Federal Milletvekili Claudia Roth, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği resmi ziyaretten sonra, tüm farklılıklara rağmen Kıbrıs’ın geleceğine umutla bakılması gerektiğini söyledi.

KKTC Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu'nun davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden Claudia Roth, resmi temaslarını tamamladı. Roth, KKTC'deki temasları kapsamında Ekenoğlu´nun yanısıra, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer tarafından da kabul edildi.

Üç gün süren ve Yeşiller Partisi’nin iki Türk kökenli milletvekili Öycan Mutlu ile Bilkay Öney’in de katıldığı gezi sonrasında Roth, Kıbrıs’daki iki devlet arasında sorunların en kısa sürede halledilmesi gerektiğine de dikkati çekerek, Talat ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas arasındaki zirvenin kalıcı çözüm için bir başlangıç olmasını dilediğini açıkladı. Roth, Almanya'da bölünmüş bir ülkede yaşamayı tecrübe ettiklerini, şimdi de Kıbrıs’ta da duvarlar olmadan, insanların karşılıklı anlayış içinde yaşayabileceklerini vurguladı:

‘Üniversitelerde, pazarda, caddelerde gençlerle bir araya geldim. Bu gençler yaşamları boyunca adadaki ayrılıktan, bölünmeden başka bir şey görmediklerini belirtiyorlar. Bu nedenle bence birleşmek için zaman çoktan gelmiştir. Üstelik çözüm Kıbrıs’ın iç dinamikleri ile olmalıdır, yani dışarıdan Atina’nın yada Ankara’nın direktifleri ile değil. Ayrıca zaman AB için de olgunlaşmıştır. Çünkü AB içine, birleşmeyle ilgili hiçbir garanti vermeyen Güney Kıbrıs’ı alarak büyük hata yapmıştır. AB’de duvarlara değil, duvarların yıkılmasına ihtiyaç var.

AB üye ülkelerinden KKTC’ye resmi ziyarette bulunan ilk parti başkanı olan Claudia Roth, ziyaretinin Güney Kıbrıs tarafından eleştirilmesine anlam veremediğini belirtiyor:

Rum Kesimini’n bir bölümünde ziyaretimle ilgili şikayetlerin olduğunu işitiyorum. Amborgo delen biri olarak suçlanıyorum. Ama bu suçlama tam anlamıyla yanlıştır, çünkü İstanbul’dan Ercan’a adanın güneyinde çalışanlarla birlikte uçtum. Belkide bunun ne kadar anlamsız olduğunu göstermek için, amborgonun delinmesi gerekiyor.’

Yeşiller Partisi'nin Türk kökenli Berlin Milletvekili Özcan Mutlu da, iki taraf arasında köprü inşa edilmesine yardım etmek ve birleşmenin önemiyle ilgili mesajlar vermek amacını taşıyan ziyaretlerinin Güney Kıbrıs’tan gelen tepkilere rağmen başarıyla sonuçlandığını aktarıyor.

Bu arada gelen haberlere göre Claudia Roth, Cumhurbaşkanı Talat'a duvarların kaldırılmasını sembolize eden eski Berlin duvarından bir parça hediye etti.

XS
SM
MD
LG