Erişilebilirlik

18 Mart Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor AKP hakkında açılan kapatma davasının saçma olduğunu savunuyor. Türkiye’yi İslamiyet ile demokrasinin uyumuna örnek olarak gösteren gazete, asıl meselenin, laik kesimlerin başbakan Erdoğan’a güvenmemesi olduğunu belirtiyor:

"AKP’nin iktidara gelmesinden sonra Türkiye’de kişi başına gelir iki katın üstünde bir artış gösterdi. Reform niteliğindeki yasal değişiklikler sayesinde Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri başladı. Ancak bütün bunlar AKP’nin gizli bir İslamcı gündemi olduğuna ilişkin şüpheleri ortadan kaldırmaya yetmedi. Türkiye, laik gelenekleri ve giderek daha da dindarlaşan nüfusu arasında doğru bir denge kurmanın mücadelesini veriyor. Başbakan Erdoğan, bir yandan Müslüman nüfusa daha fazla dini özgürlük verirken, bir yandan da demokratik özgürlükler konusunda yeni adımlar atarak bu dengeyi kurabilir."

USA Today Irak savaşının beşinci yıldönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede, Başkan Bush’un savaşı başlatmak için gösterdiği gerekçelerin hiç birinin doğru çıkmadığını hatırlatıyor. Gazete, yeni başkan adaylarının da savaşı sonlandırmaya dönük somut bir planları olmadığını vurguluyor:

"Amerika, Irak’tan çekilirken, El Kaide’nin sığınağı haline gelmiş, bölgede istikrarsızlık kaynağı olan ve Amerika’nın çıkarlarına tehdit oluşturan bir ülke değil, istikrarlı ve kendini yönetebilen bir Irak bırakmayı hedeflemelidir. Irak’ın işgali bir hataydı, ancak şimdi sonuçlarını düşünmeden Irak’tan çekilip gitmek, daha büyük bir hata olur. Bush’un hatasından alınacak ders açıktır; hızlı ve kolay olacağı düşüncesiyle bir savaş başlatmak, çok cazip görünebilir. Ancak asıl mesele, o savaşı başlattıktan sonra sürdürmenin ve bitirmenin zorluğunu görebilmektir."

Washington Post Amerikan Merkez Bankası başkanı Ben Bernanke’nin hafta sonunda aldığı önlemlerin, piyasalardaki panik havasını önlemeyi amaçladığını yazıyor. Yapılan yorumda, önlemlerin piyasadaki likidite sorununu çözmeyi amaçladığı kaydediliyor:

"Merkez Bankası'nın aldığı önlemler ciddi riskleri de barındırıyor. Mali piyasalara güven sağlamayı amaçlayan önlemler, tam tersine umutsuzluğu körükleyebilir. Bernanke’nin politikası, zaten hedefin üstünde seyreden enflasyonu daha da artırabilir ve doları daha da zayıflatabilir. Bernanke bütün bu risklerin farkında. Ancak çok tercih şansı yok. Kötü ile daha kötü arasında bir seçim yapmak durumundaydı ve Bush yönetiminin de desteğiyle, riski göze aldı. Bernanke’nin, durumu iyi değerlendirmiş olduğunu umuyor, Merkez Bankası’nın mali bir çöküşü ve enflasyon sarmalını önlemesini diliyoruz. Aksi taktirde Bernanke’nin bu kararları, ekonomi profesörlerinin mercek altına alacağı üzüntü verici bir örnek olabilir."

New York Times Çin’in Tibet’teki gösterileri kanla bastırmaya çalıştığı bir dönemde, Amerika’nın Pekin’i, insan haklarını en fazla ihlal eden on ülke listesinden çıkarmasını eleştiriyor. Gazete, Çin’in olimpiyatlar nedeniyle verdiği insan haklarına saygı gösterme sözünü de inandırıcı bulmuyor:

"Dışişleri Bakanlığının hazırladığı insan hakları raporunda Çin’in olumlu bir gelişme kaydetmediği itiraf ediliyor. Ama buna rağmen Amerika, bazı sorunları çözmek için ihtiyaç duyduğu Pekin’e siyasi bir jest yaparak, Çin’i “en fazla hak ihlali yaşanan on ülke” listesinden çıkardı. Olimpiyatlar, Çin’e imajını düzeltmesi için bir fırsat sağlamıştı, ama Çin, bu fırsatı değerlendirmiyor. Çinli liderler, kendi vatandaşlarına daha fazla özgürlük vermedikleri, Tibetlilere dini hoşgörü göstermedikleri sürece, protesto eylemleri ve huzursuzluk devam edecektir."

XS
SM
MD
LG