Erişilebilirlik

AB'den Tepkiler Sürüyor


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın “laikliğe ayıkırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AKP hakkında kapatma davası açmasına Avrupa kurumlarından tepki gelmeye devam ediyor. Davaya tepki verenler arasına Avrupa Birliği Dönem Başkanı Slovenya ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis de katıldı.

Dava süreci bağlamındaki gelişmeleri yakından izleyeceğinin mesajını veren Dönem Başkanı Slovenya, tüm Avrupa Birliği üyeleri adına yazılı bir açıklama yaptı. AKP’ye karşı açılan davadan endişe duyulduğunun vurgulandığı açıklamada, yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığının demokratik toplumların saygı gösterilmesi gereken temel bir ilkesi olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Dönem Başkanlığı, bu konunun en yüksek demokratik standartlara uygun ve Türk seçmenlerin son seçimde ortaya koyduğu tercihlere saygı çerçevesinde çözüleceği yönündeki umudunu dile getirir” denildi. Dönem Başkanlığı, bu konunun Avrupa Birliği katılım süreci bağlamında yapılması gereken reformlar üzerindeki dikkatin dağılmasına neden olmamasını istedi.

Kapatma davasına bir tepki de Avrupa Konseyi’nden geldi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, davanın açılmasını “endişe verici” olarak nitelendirdi. Davis, yaptığı yazılı açıklamada “Bir Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’de, yasayla bir siyasi partinin yasaklanabileceğini öğrenmek endişe verici. Bir demokraside, politik konular oyla kararlaştırılır, hükümet politikaları ve siyasi inançlar ise parlamento ve medyada açık tartışma konusudur” ifadelerini kullandı. Davis, yasaların tartışma ve müzakereyi engelleyen değil cesaretlendiren bir yaklaşımla kaleme alınması ve uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Davaya ilk üst düzey tepkiyi Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’den gelmişti. Rehn, davanın, normal bir Avrupa toplumunun demokratik ilkelerine saygı gösteren bir nitelikte olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade etmiş ve hükümetin yargının işine karışmaması gerektiği gibi yargının da demokratik politikalara karışmaması gerektiğini dile getirmişti. Avrupa demokrasilerinde siyasi konuların mahkeme salonlarında değil parlamentoda tartışılıp seçim sandığında sonuca bağlandığı da Rehn’in vurguları arasında yer alıyordu.

Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından da sert bir şekilde eleştirilen dava kararı, Brüksel tarafından yakın izlemeye alındı. Avrupa Birliği yetkililerinin öncelikli beklentisini dava sürecinin demokratik kurallar çerçevesinde ve bir an önce sonuçlandırılması oluşturuyor. Birlik yetkilileri, hükümetin bu dava nedeniyle Avrupa Birliği katılım süreci açısından gerekli reformları bir kenara itmemesi gerektiğine de özel bir vurgu yapıyorlar.

XS
SM
MD
LG