Erişilebilirlik

Almanya Başbakanı Merkel İsrail'de


Almanya Başbakanı Angela Merkel üç günlük İsrail ziyaretine dün akşam üzeri başladı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından resmi törenle karşılanan Merkel, İsrail ile tarihi bağları olan ülkesinin Filistin ile İsrail arasında yaşanan gerginliğin çözümüne de katkıda bulunacaklarını kaydetti.

Merkel bugün Başbakan Olmert ile bir ikili görüşme yapacak ve iki başbakan görüşme sonrasında bir basın toplantısı düzenleyecekler.

Gezi kapsamında Cumhurbaşkanı Şimon Peres,Dısişleri Bakanı Tzipi Livni ile ikili görüşmeler yapacak olan Merkel muhalefet partisi lideri Benyamin Netanyahu ile de görüşecek.

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerce katledilen Yahudilerin anısına yapılan Yad Vashem'i de ziyaret edecek olan Angela Merkel 18 Mart'ta İsrail parlamentosu Knesset'te bir konusma yapacak.

Merkel İsrail parlamentosunda konuşan ilk Almanya başbakanı olacak. Ancak bu konuşmanın yapılacak olması parlamentodaki sağ partileri rahatsız etmiş durumda.

Alman başbakanın ziyaretinden günler önce İsrail basınında yer alan haberlere göre sağ partiler Knesset'te almanca bir konuşmanın yapılmasını saygısızlık olarak nitelendiriyorlar.

Aşırı Dinci Yahudiler Doğu Kudüs'te Gösteri Düzenledi

Almanya Başbakanını ağırlayan İsrail'de günün bir diğer konusu ise yaklaşık 200 kadar aşırı dinci yahudinin, 10 gün önce din eğitimi veren bir okulu basarak sekiz öğrenciyi öldüren Filistinli saldırganın evinin olduğu Cebel Mukaber semtinde düzenlediği gösteri.

Dün öğlen saatlerinde polisin oluşturduğu güvenlik barikatını aşan aşırı dinci göstericiler filistinlilerin yaşadıkları evleri taşladılar. Zaman zaman Filistinliler aleyhine sloganlar atan gösteriviler ile polis arasında çatışma çıktı. Olaylarda bir polis yaralanırken dokuz gösterici de gözaltına alındı.

Din okuluna düzenlenen saldırı sonrasında İsrail polisi, intikam çağrılarında bulunan aşırı dinci grupların teröristin evine bir saldırı düzenlemesini önlemek amacıyla bir dizi güvenlik önlemi almıştı.

Dün bu önlemlere rağmen gösterinin gerçekleşmesinin ardından teröristin ailesinin yaşadığı Cebel Mukaber semtinde önlemlerin daha da arttırılacağı açıklandı.

XS
SM
MD
LG