Erişilebilirlik

Cheney Orta Doğu Ziyaretine Başlıyor


Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Türkiye’yi de içine alan Orta Doğu ziyaretine başlıyor. Cheney’nin ziyaretinin ana gündem maddelerini Orta Doğu barış süreci ve artan petrol fiyatlarından kaynaklanan enerji krizi konuları oluşturacak.

Dick Cheney on gün sürecek ziyaretleri boyunca Umman, Suudi Arabistan, İsrail ve Batı Şeria’ya da uğrayacak. Başkan yardımcısının Irak’a uğrayıp uğramayacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Cheney İsrail ve Filistnli liderlerle barış görüşmelerini ilerletme konularını ele alacak. Geçtiğimiz Kasım ayında Annapolis kentinde yapılan Orta Doğu Konferansı’ndan bu yana taraflar barış görüşmelerinde fazla ilerleme sağlayamadı.

Dick Cheney Suudi Arabistan hükümetini de, İran’ın giderek artan nüfuzuna karşı, Şiilerin çoğunlukta olduğu Irak hükümetiyle resmi ilişkileri güçlendirmesinini teşvik edecek. Suudi Arabistan da dahil, bazı Arap ülkeleri Irak’a büyükelçi atamış değil. Cheney ayrıca Suudi Arabistan’dan artan petrol fiyatlarına karşı petrol üretimini artırmasını isteyecek.

Cheney’nin Türkiye temaslarında da PKK’yla mücadele konusunu ele alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG