Erişilebilirlik

14 Mart Amerikan Basınından Özetler


USA Today İran’ın hala bir tehdit oluşturduğunu savunuyor. Gazete, İran’da bugün yapılan meclis seçimlerinin referandum niteliği taşıyacağını kaydediyor ve Tahran’a karşı izlenecek politikanın belirlenmesinde seçim sonuçlarının dikkate alınmasını istiyor:

İran’da egemen olan fanatizme rağmen, bu ülkenin başarılı diplomatlar ve siyasetçiler yetiştiren köklü bir geleneği var. Amerika’nın İran politikası, ülke içinden gelecek reformların desteklenmesi konusuna odaklanmalıdır. Amerika, yıkılmasından önce Sovyetler Birliği’ne karşı da benzer bir politika izlemişti. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı ve onun sertlik yanlısı destekçilerini güçlendirecek tehditler savurmak yerine, güç gösterisini diyalogla bütünleştiren bir yaklaşım daha doğru olacaktır.

Washington Post istifasını açıklayan Amerikan Merkez Kuvvetleri Komutanı Oramiral William Fallon’un İran’a karşı bir askeri harekata kamuoyu önünde açıkça karşı çıkmasını eleştiriyor. Gazete, bu tür açıklamaların Tahran’a yönelik tehditlerin inandırıcılığını azalttığı yorumunda bulunuyor:

Oramiral Fallon, yaptığı açıklamalarla, inandırıcı bir güç tehdidi olmadan İran’ın nükleer programını durdurma çabalarının sonuçsuz kalacağını anlamadığını gösterdi. Bunun sonucu ise ya savaş girmek ya da İran’ın nükleer silah sahibi olmasını kabullenmek olacaktır. Amerika’nın Ortadoğu’daki yeni komutanı İran’a karşı askeri harekata hazır olmalıdır ve böyle bir harekata karşı çıktığı izlenimi vermemelidir. Mevcut İran rejiminin giderek artan hırsını önlemenin tek yolu, hiçbir zaman başvurulmayacak bile olsa, savaşa hazır olmaktır.

Boston Globe İsrail’in bir İslami Cihat komutanını öldürmesinin ardından şiddet olaylarının yeniden tırmanmasını barış umutlarına vurulan yeni bir darbe olarak yorumluyor. Gazete, ateşkes sağlanması için Hamas’la diyalog kurulmasının şart olduğunu savunuyor:

İsrail ve Hamas birbirleriyle doğrudan diyalog kurmaya yanaşmıyor. Buna rağmen yine de iki taraf arasında bir ateşkes sağlanması için dolaylı görüşmelere devam edilmelidir. Mısır dışişleri bakanı Ahmet Ebul Geyt, İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki görüşmelerin başarılı olması için bir ateşkesin şart olduğunu söyledi. Bu açıklama, Amerika’nın Mısır’a silahların sustuğu ve düzenini sağlandığı bir ortam oluşturması için yeşil ışık yaktığı yorumuna yol açtı. Bush yönetiminin iki taraf arasında ateşkes sağlanmasının gerekliliğini kabul etmesi, son günlerin belki de en umut verici gelişmesiydi. Kalıcı bir barışa hazırlanmanın en iyi yolu, geçici bir barış sağlamaktır.

New York Times Sudan’ın Darfur bölgesinden sonra yarı özerk Güney Sudan hükümetinin denetiminde olan Abyei bölgesinde de bir soykırım yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Gazete, zengin petrol kaynaklarına sahip olan bölgede, Sudan hükümetinin desteklediği bedeviler ile Güney Sudan birlikleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini duyuruyor:

Avrupa ve Sudan’ın Arap dostları da dahil olmak üzere, ilgili taraflar Hartum yönetimine, eğer güney Sudan’a saldırırsa bunun bedelini ödeyeceğini açıkça bildirmelidir. Birleşmiş Milletler, Abyei’deki denetim noktalarını artırmalı ve çatışmaların daha da tırmanmasını önlemeye çalışmalıdır. Amerika ve diğerleri ise ayrıca bir B planı hazırlamalıdır. Güney Sudan hükümetinin yönetim kapasitesini ve ekonomisini güçlendirmesine, gerektiği taktirde kendisini korumasına yardımcı olmalıdırlar.

XS
SM
MD
LG