Erişilebilirlik

Almanya'da İslam Konferansı 3. Kez Toplandı


Almanya’da hükümet ile ülkede yaşayan Müslümanlar arasında başlatılan diyalog girişimi sürüyor. 2006 yılında yapılan ilk İslam Konferansı’ndan sonra iki tarafın temsilcileri dün Berlin’de üçüncü kez bir araya geldiler.

Federal Hükümet tarafından yaşama geçirilen ve uzun vadeli bir proje olarak lanse edilen İslam Konferansı’na Almanya’daki Müslüman derneklerinden, sivil kamu örgütlerinden ve siyasetten 15’er temsilci katılıyor. Konferansın başkanlığını ise Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble yapıyor.Konferansın bir araya geldiği zirveler dışında oluşturulan sürekli çalışma gruplarında devlet-din ilişkileri, kadının İslam’daki rolü, okullarda İslam gibi konular ele alınıyor.

Kendi sözleri ile İslam’ın Alman toplumuna uyumunu ülkenin ve Federal Hükümetin en zorlu görevlerinden biri olarak gören İçişleri Bakanı Schauble, katılımcıların hemen her konuda çetin tartışmalar yaptıklarını ve gündemdeki konular hakkında her iki tarafı da tatmin edebilecek uzlaşılar aradıkları belirtti. İki yıllık çalışma süreci içinde somut bir sonuca ulaşamadığı için eleştirilen konferansı savunan Schauble, Alman hükümeti, eyalet yönetimleri ve yerel makamların, Almanya'daki Müslüman kuruluş temsilcileriyle İslam dersinin Almanca olarak müfredata alınması konusunda ilke anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Buna göre, bundan sonraki süreçte Müslüman kesimi temsil eden dernek ve örgütlerinin, bir çatı altında birleşerek devlet tarafından kiliseler gibi bir kamu kurumu olarak tanıması arzulanıyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda, söz konusu kurum okullarda Almanca İslam dersi vermeyi de üstlenebilecek. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya örgütü sözcüsü Bekir Alboğa bunun kısa bir hazırlık süresinden sonra gerçekleşebileceğini savunuyor.

Bu arada İçişleri Bakanı Schaeuble yaptığı açıklamada, Müslümanların Almanya'da kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamanın İslam Konferansı’nın önemli bir görevi olduğunu da belirtti. İslam Konferansı 2008 Sonbaharında bir zirve kapsamında tekrardan bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG