Erişilebilirlik

Şimon Perez Paris'te


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, 5 günlük resmi bir gezi için Paris’e geldi. Perez ile bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Batı Şeria’daki sömürge girişimlerinizi durdurun” derken, Perez de İran’dan gelecek nükleer tehdite dikkat çekerek İsrail’in bu konuda ilk adımı atmayacağını, dünya ülkelerinin ortak yaptırıma gitmesi gerektiğini söyledi. İsrail Devleti’nin kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü onuruna Perez’in açılışını yapacağı Paris Kitap Fuarı’nın onur konuğunun İsrail olması, pekçok müslüman ülke tarafından boykot edildi.

Mayıs 2007’den bu yana yaklaşık 10 aydır görevde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ilk resmi Cumhurbaşkanı konuğu İsrail lideri Şimon Perez oldu. Sarkozy, 5 günlük resmi ziyarette bulunmak üzere Paris’e gelen Perez’le dün Elysee Sarayı’nda görüştü ve Perez onuruna akşam yemeği verdi.

İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırı ve Batı Şeria’daki İsrail sömürgeciliği tartışmalarının gölgesinde bir araya gelen iki lider, ülkeleri arasındaki ilişkiyi daha da yakınlaştırmayı amaçladıklarını açıkladılar. Perez, Fransız RFI radyosuna verdiği demeçte, Sarkozy ile İran’ın nükleer enerji üretmesinin dünya güvenliğini tehdit ettiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi ancak İsrail’in İran’a müdahale edecek ilk ülke olmayacağını da vurguladı:

“İran üzerindeki baskı yeterli değildir. Bu yalnızca İsrail’in değil, bütün dünyanın sorunudur, bu global bir tehdittir. İsrail ilk adımı atarsa yalnız kalacaktır. Dünyanın kurallarını çok iyi biliyoruz. Tehlike yabancı azınlıkların yaşadığı ve terörist barındırabilecek, İspanya’dan Rusya’ya kadar pekçok ülkeden geliyor, İsrail’den gelmiyor. Burada tedbir alması gereken tüm dünyadır”

Fransız radyosunun “İsrail, Fransa sayesinde nükleer bir güç müdür?” sorusuna ise “Fransa bize nükleer santral kurmak için çok yardım etti. Bu santral üzerinde İsrail’in bomba ürettiği yolunda çok dedikodu yapıldı. Eğer bu endişeler caydırıcı ise, harika, o zaman başka bir şeye ihtiyacımız yok... Daha ileri gitmek istemiyorum. Fransa bize savaşı durdurmamız için yardım etti. Biz hiçbir zaman Ortadoğu’da ilk nükleer bomba üreten ülke olacağımızı söylemedik ve söylemeyeceğiz de..” yanıtını verdi.

Elysee Sarayı’ndan edinilen bilgilere göre, ikili görüşmede Sarkozy, Fransa’nın her zaman İsrail’in yanında olacağını ve güvenliğini sağlamasına katkıda bulunacağını taahhüt etti. Ancak, İsrail’in de Batı Şeria’da, yeni konutlar inşaa etmek suretiyle gerçekleştirdiği sömürgecilik girişimlerine son vermesi gerektiğini » söyledi.

Sarkozy, "Bir dost olarak söylüyoruz ki, İsrail’in güvenliği, sömürgecilik girişimlerini durdurmaktan ve 2008 yılı sonunda yaşayabilir, demokratik ve modern bir Filistin devleti yaratmaktan geçmektedir " diyerek İsrail devletini bu yönde adım atmaya çağırdı.

Bu arada, Perez’in 5 günlük programının en tartışmalı bölümü, Perez’in Sarkozy ile birlikte açılışını yapacağı Paris Uluslararası Kitap Fuarı olacak. İsrail Devleti’nin 60’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle Fuarın onur konuğu olarak seçilmesi müslüman ülkelerin fuarı boykot etmesi, yarın açılacak Fuar öncesinde tartışmaları alevlendirdi. Zira, önce Suudi Arabistan, ardından İslam Konferansı Örgütü’ne bağlı İslami Bilimsel ve Kültürel Eğitim Örgütü (Isesco) bünyesindeki 50 müslüman ülke, fuarı boykot ettiklerini bildirdi. Lübnan, Yemen, ardından Tunus ve İran, birbiri ardına açıklamalar yaparak bugüne kadar katıldıkları fuarda yer almayacakların bildirdiler.

Boykotları değerlendiren Perez, « Ben kitapların ateşe verilmesine, kitapların boykot edilmesine karşıyım. Bu kişiler eğer sadece kendilerini tatmin edecek kitapları okuyorlarsa, bu katıksız bir vakit kaybından başka birşey değildir » dedi. Paris ise, bu tepkilerden dolayı üzüntü duyduklarını dile getirerek, Kitap Fuarı’nın 39 İsrail yazarını davet etmesinin herşeyden önce kültürel bir etkinlik olduğunu ve kültürlerarası diyaloğa hizmet ettiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG