Erişilebilirlik

Oramiral Fallon İstifa Etti


Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanı Oramiral William Fallon görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Savunma Bakanı Robert Gates, 63 yaşındaki Oramiral Fallon’un istifasını ve Deniz Kuvvetleri’nden emekliye ayrılmasını kabul etti.

Fallon, Bush yönetimiyle kendisi arasında İran konusunda görüş ayrılığı bulunduğu yönünde bir izlenim doğduğunu, bunun da görevini sürdürmesini engellediğini açıkladı. Amerika’da yayınlanan Esquire Dergisi, Oramiral Fallon’un Bush’un İran politikasına – özellikle askeri güç kullanılmasına – karşı çıktığını yazdı.

Oramiral Fallon açıklamasında, Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nın amaçları konusunda Başkan Bush ve kendisi arasında bir görüş ayrılığı bulunmadığını, ancak bu yönde bir izlenim oluşmasının bölgede görev yapmasını zorlaştırdığını söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Oramiral Fallon ve Bush yönetimi arasında ciddi bir görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi.

Gates ayrıca Fallon’ın görevden ayrılmasının Amerika’nın İran’a müdahale etmeye hazırlandığı yönündeki spekülasyonları “saçmalık” olarak niteledi.

Merkez Kuvvetleri Komutanlığı'na geçici olarak şu andaki Komutan Yardımcısı Korgeneral Martin Dempsey atanacak. Fallon'un yerine yapılacak atamanın Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

PKK Tartışması

Oramiral Fallon, geçen hafta, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada PKK terör örgütüyle uzlaşma yapılması gerektiğini söylemişti. "Sorunun çözümü için bir çeşit uzlaşma sağlanması gerekiyor" diyen Fallon, soruna siyasi çözüm bulunması için Türk yetkilileri teşvik ettiklerini de kaydetmişti. Fallon, Türk ordusunun kuzey Irak’taki operasyonunun taktik başarısına Amerika’nın yardım ettiğini de dile getirmişti.

Oramiral Fallon ve benzeri bir açıklama yapan Korgeneral Ray Odierno'nun sözlerine açıklık getirmeye çalışan Beyaz Saray, Amerika’nın PKK terör örgütüyle görüşmediğini, Türkiye’nin de PKK’yla görüşmesini beklemediğini açıklamıştı.

Dün Amerika Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell Bakanlık bünyesinde kimsenin teröristlere pazarlık yapılmasını teşvik etmediğini açıkladı. Morrell şöyle konuştu: “Bakanlık içinde hiç kimse teröristlerle pazarlığa oturulması önerisinde bulunmuyor. Tavsiye edilen şu: Türkiye’nin karşı karşıya olduğu Kürt sorununun çözülmesi için kapsamlı bir yaklaşıma gidilmesi. Bakan Gates ve diğer yetkililer, daha geniş Kürt topluluklara erişilmesini önerdi. Bu şekilde PKK’nın adam topladığı kaynağın kurutulması amaçlanıyor. Önerilen, teröristlere değil, teröristlerin örgüte kazandırmak istediklerine ulaşabilmek. Bu çaba sayesinde, uzlaşmak isteyenlerle uzlaşılacak, uzlaşmayı reddedenlerse dışlanacak.”

Merkez Kuvvetleri Komutanlığı

Amerika’nın Merkez Kuvvetleri Komutanlığı doğu Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya bölgelerinden sorumlu. Komutanlığın sorumluluk bölgesine Afganistan, Irak, İran ve Basra Körfezi ülkeleri giriyor.

XS
SM
MD
LG