Erişilebilirlik

6 Mart Amerikan Basınından Özetler


Demokrat Parti’de başkan adaylığı yarışının bir türlü netleşmemesi Amerikan gazetelerinde geniş yankı buluyor. Washington Post, Barack Obama ile Hillary Clinton arasındaki nefes kesen mücadelenin, önseçimlerle değil parti kongresinde sonuçlanabileceğini yazıyor:

"Demokrat Parti’de başkan adayı önseçimlerle bir türlü netleşmiyor. Bu durum, Demokrat Parti açısından olumlu olmasa da demokratik süreç açısından son derece sağlıklı. Bu yarış, son dönemin en heyecan verici adaylık kampanyası olmanın yanı sıra adaylara görüşlerini daha iyi anlatma ve seçmenlere de daha iyi değerlendirme yapma fırsatı sunuyor. Aylarca süren kampanyadan ve yaklaşık 20 tartışmadan sonra, iki adayın hala netleştirmesi gereken konular var. Dış politika ve mali disiplinin sağlanması bu konuların başında geliyor."

USA Today de Obama ile Clinton arasındaki başkan adaylığı mücadelesinin önseçimlerle değil, parti kongresinde sonuçlanacağı düşüncesinde. Gazete, böyle bir durumda son sözü süper delegelerin söyleyeceğini, bunun da parti tabanında rahatsızlık yarattığını yazıyor:

"Parti üyeleri, kararın seçmenler tarafından verilmeyecek olmasından dolayı, kaybeden adayın yandaşlarının haksızlığa uğradıkları düşüncesine kapılmasından kaygı duyuyor. Kamuoyu yoklamaları, seçmenlerin % 60’ının süper delegelerin sadece alınan kararı onaylaması gerektiği düşüncesinde olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, süper delegelerin partinin bütünlüğü açısından hem seçmenlerin iradesini yansıtacak hem de parti açısından en doğru olan kararı vermeleri gerekecek. Ancak şimdilik bu konuda tatmin edici bir yöntem bulunmuş değil."

New York Times, Kolombiya ile Ekvador ve Venezüella arasında yaşanan gerginliği mercek altına alıyor. Gazetenin yorumunda, gerginliğe diplomatik bir çözüm bulunması çağrısı yapılıyor:

"Kolombiya, Ekvador’un sınırlarına saygı göstereceğini ve Ekvador topraklarında benzer bir saldırı düzenlemeyeceğini açıklamalıdır. Buna karşılık, Ekvador da Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri adlı örgüte destek vermediği konusunda Kolombiya hükümetini ikna etmelidir. Her iki ülkenin liderleri de söylemlerini yumuşatmalı ve sınır güvenliğinin nasıl sağlanabileceği konusunda görüşmelere başlamalıdır. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ise sesini kesmelidir. Bu işe ne kadar çok karışırsa, gerillalara yardım ettiği yönündeki iddiaları da o kadar güçlendiriyor."

Christian Science Monitor, Ermenistan’da Serzh Sarkisyan’ın zaferiyle sonuçlanan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından, ülkede Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistan’dakine benzer bir devrim kaygısı yaşandığını kaydediyor. Haberde, muhaliflere karşı güç kullanılması da bu kaygıya bağlanıyor:

"Ermenistan’da yaşananlar, aslında eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde giderek yaygınlaşan bir gelişmenin parçası. Ermeni muhalifler, Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistan’daki renkli devrimlerin izinden gidiyor. Ancak Ermenistan’daki siyasi çelişkinin bütün derinliğine rağmen uzmanlar bu ülkede benzer bir gelişme beklemiyor. Gözlemciler, seçim sonrasında yaşanan olayların ülkedeki demokrasiye zarar verebileceği uyarısında bulunuyor."

XS
SM
MD
LG