Erişilebilirlik

'Ortadoğu Görüşmeleri Yeniden Başlayacak'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, İsrail ve Filistinlilerin Gazze nedeniyle askıya alınan barış görüşmelerini yeniden başlatmak istediklerini açıkladı.

Rice, bu açıklamayı Kudüs’te İsrail Dışişleri bakanı Tzipi Livni ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptı.

Livni, görüşmeleri başlatma konusunda tarafların temas halinde olduğunu söyledi ancak bir tarih vermedi.

Rice, Hamas’ı İsrail’e roket atışlarını durdurmaya da çağırdı.

Öte yandan Filistin lideri Mahmud Abbas, görüş değiştirerek görüşmeleri yeniden başlatmak istediğini bildirdi.

Abbas, Gazze’de saldırılara son verecek bir ateşkes sağlanmadıkça görüşme masasına dönmeyeceğini açıklamıştı.

Görüşmeler Devam Edecek

İsrail ile Filistin arasındaki kopma noktasına gelen barış görüşmelerinin İsrail'in Gazze'deki operasyonlarına rağmen devam edeceği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanı Codaleezza Rice'ın bölgedeki iki günlük ziyaretinin sonunda yaptığı açıklamaya göre İsrail ile köprüleri atacağını açıklayan Filistin Lideri Mahmud Abbas bu kararından vazgeçti.

Rice konu hakkında yaptığı açıklamada gerek İsrail gerekse Filistin tarafından barış görüşmelerine devam edeceklerine dair güvence aldığını duyurdu.

İsrail'in Gazze'de yaptığı operasyonlarda yaklaşık 120 Filistinlinin ölmesi ile geçen Pazar Mahmud Abbas barış görüşmelerini askıya aldığını duyurmuş ve ateşkes yapılana kadar masaya geri dönmeyeceğini söylemişti. Abbas bu söylemini dün sabah saatlerinde de tekrarladı ancak öğleden sonra İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni ile ortak basın toplantısı yapan Condaleezza Rice, Filistin tarafını barış görüşmelerine devam etmesi için ikna ettiğini duyurdu.

Rice'ın açıklamasından sonra Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas` ın ofisi de yazılı bir açıklama yaparak Rice'ı doğruladı. Filistin tarafı operasyonlara rağmen masaya dönmelerini stratejik bir karar olarak niteleyerek görüşmelere devam edeceklerini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Israilli meslektaşı Livni ile yaptığı basın toplantısında ayrıca kendisi bölgeden ayrılıyor olsa da barış görüşmelerinin devamı için yardımcısı David Welch'in taraflar arasındaki diplomasi görüşmelerine devam edeceğini kaydetti. Rice ayrıca Welch'in Gazze'deki krizin çözülmesine de çalışacağını kaydetti. Rice bölgenin normale dönmesi için Gazze'den İsrail kentlerine atılan füzelerin durması gerektiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'deki operasyonları bundan birkaç gün öncesine kıyasla hafiflemiş durumda. Ancak ne İsrail saldırıları ne de Kassam füzelerinin atılması son bulmuş değil.

İsrail operasyonlarına başladığından bu yana yaklaşık 120 Filistinliyi öldürdü. Dİğer yandan da 25 yaralı Filistinlinin İsrail'e tedavi için getirilmesine izin verdi. Bunun yanısıra bölgeye tıbbi yardım taşıyan 70 tır yollandı. Ama İsrail ve Filistinli militan gruplardan yapılan açıklamalara bakılacak olursa Gazze'de çatışmalar devam edecek gibi gorunuyor. İsrail Güvenlik kabinesi bölgeye bir kara harekatı duzenlenmesi olasiliginin nın halen masada olduğunu kaydederken Filistinli gruplar da direnişe devam edeceklerini açıklıyor.

XS
SM
MD
LG