Erişilebilirlik

Operasyonlar Sürüyor İddiası


Iraklı Kürt yetkililer, Türk savaş helikopterlerinin Kuzey Irak’ı bombaladığını bildirdi.

Yetkililer, bombaların Türk sınırına yakın Sidikan ve Brodost bölgelerine düştüğünü önesürdü. Türkiye, haberi doğrulamadı.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, Türkiye’ye üç günlük resmi ziyareti Cuma günü başlıyor. Ziyaret, PKK’ya karşı sınır ötesi harekatın sona ermesinden bir hafta sonra gerçekleşecek.

Talabani, Türk ordusunun çekilmesini memnunlukla karşıladığını belirterek, Ankara’nın, harekatın sınırlı ve geçici olacağı yolunda verdiği sözü tuttuğunu söyledi.

Opresyon Polemiği Büyüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a düzenlediği kara operasyonu konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile ters düşen ana muhalefet partileri CHP ile MHP'nin Genelkurmay'la yaşadığı gerginlik tırmanıyor. Her iki parti de, operasyonla ilgili eleştirileri yüzünden kendilerini 'hainler'le bir tutan Genelkurmay Başkanlığı'na, yaptıkları yazılı açıklamalarla sert yüklendi. CHP'den "Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız" açıklaması gelirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kimsenin MHP'yi 'hainlerden daha fazla ülkesine zarar veren bir kurum olarak göremeyeceği' çıkışında bulundu.

21 Şubat'ta başlayıp 8 günlük aradan sonra 29 Şubat'ta biten kara operasyonunun Türkiye'nin değil de, Amerika'nın baskısıyla bitirildiğinde ısrar eden CHP ile MHP, bu ısrarlarını sürdürürken Genelkurmay Başkanlığı'na da eleştiri oklarını yöneltmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanlığı'nın operasyonla ilgili yaptığı açıklamalarda PKK'yı 'uluslararası hukuka göre savaşan taraf' gösteren kimi terimler kullanıp PKK'ya 'imaj ve prestij' kazandırdığını iddia etmişti. CHP lideri Deniz Baykal da, Türk ordusunun başarıyla sürdürdüğü bir operasyonu 8 günde bitirip, daha ötesine taşımayacağına inanmadığını dile getirmişti.

Bahçeli ile Baykal'ın bu açıklamalarına sert bir yazılı açıklamayla karşılık veren Genelkurmay Başkanlığı, TSK'nın siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemediğini vurgulayıp, buna karşılık TSK'nın ilk defa 'anlamsız saldırılar'a hedef yapılmak istendiğinden yakınmıştı. Açıklamada, bu saldırıların TSK'nın terörle mücadelesine 'hainler'den daha fazla zarar verdiği dile getirilmişti.

Sert karşılıklar

Genelkurmay'ın CHP ile MHP'nin eleştirilerini 'haince' bulan açıklamasına her iki parti de sert karşılık vermekte gecikmedi. CHP'den yapılan yazılı açıklamada, TSK'yı tartışmaların dışında tutmanın sadece siyasilerin görevi olmadığı belirtilirken "Hakaret ederek haklılığınızı kanıtlayamazsınız. Tam tersine hakaret, haksızlığın karinesidir" denildi. Açıklamada, operasyon konusunda demokratik bir tartışma yapıldığı, muhatabın da Başbakan Tayyip Erdoğan olduğu vurgulandı ve "Kimse, araya girmek için özel bir gayret sergilemesin" ifadesine yer verildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, yazılı bir açıklama yaparak kimsenin MHP'yi 'hainlerden daha fazla ülkesine zarar veren bir kurum olarak göremeyeceğini' dile getirdi. "Her kurum sınırlarını bilerek hareket etmeli. Bu açıklamaların muhatabı siyasal sorumluluk taşıyan hükümettir" diyen Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı işaret ederek kimsenin muhatabı olmadığı konularda 'durumdan vazife çıkarmaya kalkmaması' gerektiğini söyledi. Operasyon konusundaki eleştirilerinin arkasında olduklarını ifade eden Bahçeli, partisi MHP'nin görüş ve değerlendirmelerini halkla paylaşmayı sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG