Erişilebilirlik

Rusya'da Medvedev Dönemi


Rusya’da devlet başkanlığını açık farkla Vladimir Putin’in desteklediği Dimitri Medvedev kazandı.

Medvedev, başkan olarak dış politikadan tam sorumlu olacağını ve Putin’in Rusya Federasyonu binasındaki başbakanlık bürosuna taşınacağını söyledi.

42 yaşındaki Medvedev, oyların yüzde 70’ini alırken en yakın rakibi ancak yüzde 18 oranında oy toplayabildi.

Seçim Kurulu başkanı, katılma oranının rekor kırdığını ve 109 milyon seçmenden yüzde 70’nin oy kullandığını açıkladı.

Medvedev Putin’in politikalarını devam ettireceğini söylerken, muhalefet seçimde geniş çapta usulsüzlük yapıldığını ileri sürüyor.

Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov seçimi Dimitri Medvedev kazandığını açıkladı. Çurov, çok uzak yerlerdeki sandıklardan sonuçların henüz gelmediğini ancak bunun çok küçük bir oranı temsil ettiğini söyledi.

Çurov, yüzde 99’u sayılan oyların yüzde 70’ini Medvedev, yüzde 18’ini Komünist partinin adayı Gennady Zuganov, yüzde 10’unu ise aşırı sağcı aday Vladimir Jirinovski aldığını duyurdu. Adı daha önce hiç bilinmeyen Andrey Bogdanic adlı aday ise oyların yüzde birini aldı.

Adayların hiçbiri Medvedev’e rakip olacak güçte değildi. Çünki Moskova hükümeti, seçimi kazanma şansı bulunan eski Dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov, insan hakları eylemcisi Vladimir Bukovsky, eski Başbakan Miküail Kaslonaf ve reformcu Boris Nemtsov’un adaylıklarını teknik gerekçelerle reddetmişti.

Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov seçime katılımın rekor düzeyde olduğuna dikkat çekti. Yetkili seçimle katılma oranının yüzde 70’in üzerinde olduğunu söylerken; gönüllü gözlemcilerden oluşan GOLOS adlı dernek seçimlerde geniş çaplı hile yapıldığını ileri sürdü. GOLOS Başkanı Lilia Şibanova, öğretmenler, fabrika işçileri, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencilerinden seçimlerle ilgili olarak sayısız şikayet aldıklarını açıkladı. En yaygın şikayet ise oy kullanmaya zorlanmaları.

Lilia Şibanova, yüzde 90’a varan en yüksek katılım oranına Mordoviya, Çeçenistan ve Dağıstan gibi Rusya'nın en yoksul bölgelerinde rastlandığını ve bunun muhtemelen Kremlin’e yaranmak isteyen yerel yöneticilerin baskısından kaynaklandığını söyledi.

Üst üste iki kez devlet başkanlığı yapan Putin anayasa gereği yeniden adaylığını koyamamıştı. Ancak Putin’in bir dahaki seçimlerde tekrar aday olması mümkün. Medvedev, selefi Putin'in politikalarını sürdüreceğini devam ettireceğini söylemiş, Putin'in başbakanlığa geleceğini bildirmişti.

Milyonlarca Rus seçmen 11 ayrı zaman diliminde 96 bin sandıkta oy kullandı. Seçimleri 300 yabancı gözlemci izledi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, seçimlerin Rus halkınının iradesini yansıttığını açıklamakla yetindi. Heyet başkanı Andreas Gross, seçimi Dimitri Medvedev'in kazanmasının Putin'in sekiz yıllık iktidarına verilmiş bir güven oyu olarak nitelenebileceğini söylerdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü ise, Moskova hükümetinin gözlemcilere getirdiği kısıtlamalar nedeniyle seçimi izlemekten vazgeçmişti.

ABD: 'Yeni Başkanla Birlikte Çalışılacak'

Amerika, Rusya’nın yeni devlet başkanı Medvedev’le ortak çıkarların bulunduğu alanlarda birlikte çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, silahsızlanma, terörle ve suçla mücadele alanlarında yapılacak işbirliğinin, iki ülkenin çıkarına olacağını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey ise, seçimler sırasında basın özgülüğünün kısıtlandığı yolunda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin yaptığı değerlendirmeye dikkat çekti. Amerika’nın Rusya’da demokrasinin durumuyla ilgili kaygılarını daha önce açıkladığını hatırlatan Casey, son seçimde de bu görüşün değişmediğini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, seçimde güçlü rakiplerin bulunmaması nedeniyle Rus halkının oylarının büyük çoğunlukla Medvedev’e gittiğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Moskova’yla temasların devamının önemini vurgularken İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Medvedev’i kutladı. Başbakanlık sözcüsü, İngiltere’nin tutumunu yeni Rusya devlet başkanının atacağı adımlara göre belirleyeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG