Erişilebilirlik

'NATO'ya Üyelik Medeniyet Projesi'


4 Nisan’da Bükreş’te toplanacak NATO’ya üye ülkeler Balkanlardan üç ülkeyi, Arnavutluk, Makedonya ve Hırvatistan’ı üyeliğe davet etme konusunu ele alacaklar. Güney doğu Avrupa’da NATO’ya üyelik isteğini ilk dile getiren Arnavutluk’un Savunma Bakanı Fatmir Mediu, ittifak, balkanlarda son durum ve Türkiye ile ilişkiler hakkında Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtladı:

VOA Arnavutluk’un NATO’ya üyeliğinin örgüt ve balkanlarda güvenlik açısından önemi nedir?

MEDIU Bizim için önemi büyük. Büyük bir düş... Güney Doğu Avrupa’da NATO üyeliği için ilk biz başvurduk. Örgütü yalnızca güvenlik için değil, ortak değerler ailesi olarak bir hedef görüyoruz. Bu noktaya gelmek için çok çalıştık. Üyeliğe davet edileceğimizi umuyoruz. Güçlü kurumlar, demokrasi ve ekonomik kalkınma için silahlı kuvvetler önemli rol oynuyor. Amacımız halkımıza hizmet etmek, NATO içinde güvenilir bir ortak olmak.

Arnavutların NATO Heyecanı

VOA Kamuoyu yoklamalarına göre halkınızın yüzde 94’ü NATO üyeliğini destekliyor. Rakam oldukça yüksek. Arnavutlar neden NATO üyeliğini bu derece çok destekliyor. Balkanlarda bir güvenlik açısından bir tehdit mi hissediliyor? Yoksa üyelik için başka nedenler mi var?

MEDIU NATO’ya hayır diyen tek Arnavut’a rastlamadım. O yüzden oran yüzden bu oran belki daha da yüksek olabilir. Uzun yıllar tecrit içinde yaşadık. NATO’yu dışa açılmak için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. NATO’nun 1996 yılında Kosova’ya müdahalesi de bu kuruma bakışımızı belirledi. Arnavut halkının hedefi hem NATO hem de Avrupa Birliği’nin parçası olmaktır.

VOA Balkanlarda ya da küresel olarak Arnavutluk için en büyük tehdit sizce nedir? NATO üyeliğinin bu tehditlere karşı ülkenizi hazırlayacağını düşünüyor musunuz?

MEDIU Küresel tehditlere karşı küresel çözümler gerektiğini söylüyoruz. Bizce NATO en büyük güvenlik ittifakı... Hem siyasi hem de askeri değerler açısından bu doğru... Güvenlik ve savunma politikaları dünya çapında ülkelerin genel siyasetini biçimlendiriyor. Terör tehdidi Arnavutluk için de bir sorun ve ittifak bu konunun çözümü için iyi bir platform. Şu anda ülkemizi tehdit eden bir şey var mı? Bence yok. Ancak ittifak bizim bölge ülkeleriyle irtibatımızı kuvvetlendirecek. Birbirimizi daha iyi anlayabileceğiz. Aynı platformda duran liderlerin geriye değil, ileriye doğru bakmaları da bölgemizde güvenliğe katkı sağlayacaktır. Kosova, balkanlarda çözüm bekleyen bir konuydu. Bir adım atıldı. Sırbistan’la ilgili olarak kaygılar var. Uluslararası toplumun iki taraflı bir yaklaşım izlemesi yararlı olur. Bir taraftan Kosova’daki kurumların güçlenmesini, Ahtisari planının uygulanmasını sağlamak diğer taraftan da Avrupa Birliği ve NATO üyeliği konusunda Sırbistan’a umut verilmesi gereklidir.

'Balkanların Haritası Nihai'

VOA Kosova’nın bağımsızlığından sonra Balkanların bugün daha güvenli hale geldiğini, Balkanların haritasının artık değişmeyeceğini söyleyebilir misiniz?

MEDIU Bence Balkanlar bugün daha güven içinde. Kosova için zamanlama doğruydu. Bir uzlaşmaya varmak için gerekli süre kullanıldı, uluslar arası toplum bunun için çok çalıştı. Kosovalı liderler yaklaşımlarını ortaya koydu. Onlar Kosova’nın önce Kosovalıların, yani Arnavutların, Sırpların, Türklerin ve diğer azınlıkların olduğunu ve Avrupa Birliği ve NATO’yu hedeflediğini söylüyorlar. Altı yıldızlı bayrakları da Avrupa ve gelecek için nasıl düşündüklerini de gösteriyor. Balkanlarda istikrar açısından, Balkan haritasının nihai olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği’ne üye olduğumuzda bir haritamız daha olacak. Balkanların tümü Avrupa ailesinin içinde yer alacak.

VOA Kosova’nın bağımsızlığının Kuzey Kıbrıs ya da Dağlık Karadağ gibi yerler için bir örnek oluşturduğuna inanıyor musunuz?

MEDIU Hayır, inanmıyorum. Konu çok tartışıldı. Tarihte geriye gitmek istemiyorum. Herkes tarihi kendine göre yorumlayabilir. Bence gerçeği görmeliyiz. Kosova 1999 yılından bu yana fiili olarak bağımsız. Sırbistan’ın bu sürede hiçbir etkisi olmadı. Bağımsızlık ilanı, gelecek için siyasi bir kararlılık ortaya koyuyor. Bunun Sırplar için en iyisi olduğuna inanıyorum. Bağımsızlık Sırbistan’da da değişim sürecine yardımcı olacaktır.

'Türkiye'yle İlişkiler Mükemmel'

VOA Arnavutluk askerleri Afganistan’da Türkiye’yle birlikte görev yapıyor. İki ülke arasındaki askeri işbirliğinin detayları nedir? Bunun genişletilmesi için planlar bulunuyor mu?

MEDIU Yalnızca askeri değil siyasi ve ekonomik ilişkiler iki ülke için son derece önemli... Hem tarihsel olarak hem de karşılıklı olumlu hisler ortada. Savunma açışından Türk meslektaşım ve Türk Genelkurmayıyla ilişkilerimizin mükemmel olduğunu söylemeliyim. Ne zaman ihtiyacımız olsa yardımımıza geldiler, bizi desteklediler. Silahlı kuvvetlerimizin modernizasyonuna katkıda bulundular. Modernizasyon açısından yeni projeler de var. Türkiye’yle ilişkilerimiz doğru bir yolda ve bizim için çok önemli...

VOA Böylelikle, NATO üyeliğine giden yolda Ankara’dan beklediğiniz desteği aldığınızı söylüyorsunuz...

MEDIU Türk hükümeti ve halkının cömertliğine müteşekkiriz. Ortak planlarımız var. Ancak bunların hiçbir zaman yeterli olduğunu söyleyemem. Türkiye’den daha fazla destek istemekten çekinmiyoruz. Türklerin yardım istendiğinde koştuğunu biliyorum. Biz de iyi bir ortak olduğumuzu gösteriyoruz. Afganistan’da beraberiz. NATO ve İSAF altında omuz omuza çalışıyoruz ve iyi bir iş ortaya çıkartıyoruz.

XS
SM
MD
LG