Erişilebilirlik

Gazze'de Ölü Sayısı 80'i Geçti


İsrail Başbakanı Ehud Olmert Gazze Bölgesi'nde Filistinli militanlara karşı askeri operasyonların genişletileceğini söyledi. İsrail saldırılarında Çarşamba günündenberi ölenlerin sayısı 80'i geçti. Ölenler arasında Filistinli militanların yanısıra siviller de bulunuyor.

Bugün yapılan haftalık kabine toplantısının başında konuşan Başbakan Olmert, İsrail'in Hamas yönetimi altındaki Gazze'de militanlara karşı aşırı ölçüde kuvvete başvurduğu yolundaki uluslararası eleştirileri reddetti.

İsrail'in saldırılarını "soykırım" olarak niteleyen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise İsrail'le barış görüşmelerinin durdurulduğunu bildirdi.

İsrail, Gazze'yi hedef alan son askeri operasyonlara Çarşamba bir İsrailli sivilin Gazze'den açılan roket ateşiyle ölmesi üzerine başladı.

Çarşamba'dan buyana Gazze'den İsrail topraklarına çok sayıda roket atıldı.

Gazze sokaklarında bugün yapılan ve binlerce Filistinlinin katıldığı protesto gösterisinde İsrail'in saldırılarına son vermesi istendi ve Filistinli gruplara birlik olup şiddete son vermeleri çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon dün yaptığı açıklamada İsrail'in kendisini savunma hakkına saygı duyduğunu ancak aşırı kuvvete başvurulmasını kınadığını söyledi. Genel Sekreter Filistinlilerin İsrail'e roket ateşi açmasını da kınadı ve terör eylemi olarak nitelediği davranışlara derhal son verilmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi de bu sabah (Pazar) erken saatlerde sona eren toplantısında bölgede şiddetin tırmanmasını kınayan bir karar aldı.

Gazze'nin kuzey kesiminde bugün erken saatlerde de çarpışmalar oldu ve İsrail uçakları, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Gazze'deki ofisini bombaladı.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yarın bölgeye gidecek.

XS
SM
MD
LG