Erişilebilirlik

'Türkler ve Kürtleri Dengelemek'


Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmlar Merkezi (CSIS) tarafından yayınlanan yorumda Türkiye’nin sınırötesi kara harekatı ve çekilme kararı değerlendiriliyor. CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza, kara harekatına biran önce son verilmesi çağrılarının, Amerika’nın Türkiye’yle Iraklı Kürtler arasında denge kurma politikası olarak görülebileceğini yazıyor.

Raporda, 5 Kasım’da Beyaz Saray’da yapılan Bush – Erdoğan görüşmesinden sonra oluşturulan istihbarat paylaşımı mekanizmasının Türk - Amerikan ilişkilerinin daha da bozulmasını engellediği, ancak Türkiye’nin sınır ötesinde kara harekatı başlatmasının Washington’u zor durumda bıraktığı belirtiliyor. Alirıza şöyle yazıyor: “...kara harekatı Washington’un eskiye dayanan müttefiki Türkiye’nin ve yeni Iraklı Kürt müttefiklerinin çıkarlarını ve beklentilerini dengeleme girişimlerini zorlaştırdı.”

Dün yayınlanan raporda, Bağdat hükümetinin Iraklı Kürtlerin etkisiyle Türkiye’nin sınır ötesi kara harekatını sert bir şekilde kınamasının Washington üzerindeki baskıyı arttırdığı yazıyor. Amerika Savunma Bakanı Robert Gates’ın operasyonun ‘iki hafta içinde tamamlanması’ gerektiğini belirtmesinden sonra Perşembe günü de Başkan Bush, kara harekatının biran önce tamamlanması çağrısında bulunmuştu.

Raporda, Genelkurmay Başkanlığı’nın Irak’tan çekilme kararında dış etkenlerin belirleyici olduğu iddiasını kesinlikle reddettiği hatırlatılıyor ancak gelişmelerin bunu göstermediği belirtiliyor. Raporda, Türkiye’nin, Amerika’nın desteği olmadan bu kara harekatını başlatmış olamayacağı ve bu destek azalmaya başlayınca Irak’tan çekildiği yazıyor.

Alirıza, Başkan Bush’un ‘PKK’nın ortak düşman olduğunu’ yinelediğini ancak, son olaylarda da görüldüğü gibi, Washington’un Iraklı Kürtlerle de ilişkilerini sürdürmede kararlı olduğunu yazıyor. Alirıza’ya göre, Wahsington açısından en iyi çözüm, Amerika’nın iki müttefikinin diyaloğa başlaması.

İç Politika

Uluslararası ve Stratejik Araştırmlar Merkezi Türkiye Projesi tarafından yayınlanan raporda, kara harekatnın, türban meselesi nedeniyle ilişkilerinin gerildiği bir dönemde, Adalet ve Kalkınma Partisi’yle Genelkurmay Başkanlığı arasında işbirliği imkanı oluşturduğu yorumu yapılıyor.

Raporda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Anayasa değişikliğini operasyonların başladığı sırada onayladığına da dikkat çekiliyor.

XS
SM
MD
LG