Erişilebilirlik

İsrail Saldırısında 50 Filistinli Öldü


İsrail'in, Gazze Bölgesi'nde bugün (Cumartesi) yaptığı yoğun askeri operasyonlarda 50 Filistinli öldü. Bunun, Hamas yönetimi altındaki Gazze'de İsrail'in bir yılı aşkın bir süredir giriştiği en ağır saldırı olduğu bildiriliyor. Operasyonlarda 150 kişi yaralandı.

Tanklar ve savaş uçakları tarafından desteklenen İsrail birlikleri Gazze'nin kuzey kesimindeki Beyt Hanun ve Cebeliye kasabaları yakınında Filistinli militanlarla sert çarpışmaya girişti. İsrail'in bu operasyonları Gazze'den İsrail topraklarına yapılan roket saldırılarını durdurmak için düzenlediği bildiriliyor.

Filistin hastane yöneticileri ölen Filistinlerin yaklaşık yarısının, en az 2 çocuk dahil olmak üzere siviller olduğunu bildiriyor. Ölen diğer Filistinlilerin militanlar olduğu haber veriliyor. İsrail ordusu da iki askerin öldüğünü, beş askerin yaralandığını açıkladı.

Filistinli militanlar bugün Gazze'den İsrail'in güney kesimine yaklaşık 40 kez roket ve havan ateşi açtı. Roket ve havan mermilerinin bazılarının Akdeniz kıyısındaki Aşkelon kentine düştüğü ve burada üç sivilin yaralandığı bildirildi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in son saldırısını "soykırımından beter" diyerek kınadı.

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai dün Filistinli militanların, roket saldırılarını sürdürdükleri takdirde "soykırımdan da beter felakete uğrayacaklarını" söylemişti. İsrail hükümet sözcüsü Eitan Ginzburg bu sözlere açıklık getirdi ve Savunma Bakan Yardımcısı'nın, Nazi soykırımını çağrıştırmak niyetiyle değil, "felaket" uyarısında bulunmak amacıyla bu sözleri söylediğini anlattı.

Filistin roket saldırılarına karşılık bu hafta İsrail'in giriştiği askeri operasyon ve hava saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 60'ı geçti. Filistin saldırılarından birinde Çarşamba günü bir İsralli sivil ölmüştü. İsrail'in saldırılarında ölen Filistinliler arasında da çocuklar bulunuyor. İsrailli sözcü David Baker, Filistinli militanları, İsrail'e saldırırken, sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçladı.

Bu son şiddet dalgasının, İsrail'le Filistinliler arasında bu yıl sonuna kadar bir barış anlaşması sağlanması yolunda Amerika'nın öncülük ettiği çabayı aksatmasından korkuluyor.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın barış sürecinde ilerleme sağlamak amacıyla önümüzdeki hafta bölgeyi ziyaret etmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG