Erişilebilirlik

29 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Türkiye’nin PKK’ya karşı başlattığı kara harekatının uzamasının Washington’da rahatsızlık yarattığını yazıyor. Gazetenin haberinde Türkiye’nin geri çekilme konusunda bir takvim vermediği de vurgulanıyor.

İki müttefik olan Türkiye ile Amerika’nın çatışan çıkarları arasında bir denge kurma görevi Savunma Bakanı Robert Gates’e düştü. Türkiye’den operasyonun aylar değil, günler veya haftalarla sınırlandırılmasını isteyen Gates, üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerinde ayrıca Kürtlere yönelik siyasi ve ekonomik önlemler alınmasını da gündeme getirdi. Ancak Türk tarafı, şu anda en öncelikli konunun askeri önlemler olduğunu söyledi. Gates, Amerika ile Avrupa Birliği’nin terör örgütü olarak tanımladığı PKK’ya karşı mücadelenin iki ülkenin de çıkarına olduğunu belirterek, Türkiye’ye yönelik bir tehditte bulunmaktan kaçındı.

New York Times da Türkiye’nin “operasyonu en kısa sürede bitirin” çağrısına direndiğini duyuruyor. Gazete, Gates’in Ankara temasları sırasında bir çekilme takvimi alamadığını belirtiyor.

Türkiye’nin başlattığı kara harekatı, Bush yönetimini zor bir duruma soktu. Tam da Amerika’nın Irak ordusunu ve diğer kurumlarını güçlendirmek amacıyla milyarlarca dolar harcadığı bir dönemde başlatılan operasyon, Irak hükümetinin güçsüzlüğünü göz önüne serdi. Diğer yandan, Beyaz Saray, terörist saldırılara karşı önleyici müdahalede bulunmanın meşruiyetini eleştirmekle, ikiyüzlülükle suçlanma konumuna düştü. Gates, basın toplantısı sırasında Amerika’nın çifte standart kullanıp kullanmadığı yönündeki bir soruyla karşılaştı. Gates, bu soruya El Kaide ve Taliban’a karşı düzenlenen operasyonların Pakistan’la eşgüdümlü yürütüldüğü cevabını vererek, Türkiye’nin de Irak hükümetiyle daha yakın iletişim içinde olması gerektiğini kaydetti.

Washington Post Pekin Olimpiyatlarına katılacak bazı ülkelerin kendi atletlerine, Çin’de bulundukları sürece siyasi mesaj vermemeleri konusunda uyarıda bulunduğunu belirtiyor. Gazete, bu tavrı eleştirerek olimpiyatlarda siyasetin ve insan haklarının her zaman gündemde olduğunu hatırlatıyor.

Yaşananlar, Batı demokrasisi açısından utanç vericidir. Atletlere verilen “konuşma” talimatı, Batı demokrasilerinin engellemesi değil desteklemesi gereken ifade özgürlüğünü tehdit etmektedir. Şu ana kadar Avustralya, Kanada ve Amerika Olimpiyat Komiteleri kendi atletlerinin özgürce konuşmasına izin vereceklerini açıkladı. Umarız, diğer ülkeler de bu örnekleri izler ve atletlerin kendilerini ifade etmesine izin verir.

XS
SM
MD
LG