Erişilebilirlik

28 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times Amerikalı ve Iraklı yetkililerin, Türkiye’nin başlattığı kara harekatının daha kanlı ve geniş çatışmalara yol açmasından endişe ettiğini yazıyor. Haberde, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’in Türk askerinin en geç Mart ortasında Irak topraklarından geri çekilmesini istediği de vurgulanıyor:

"Gates’in sözleri, Amerikalı yetkililerin Türkiye’nin PKK’ya karşı düzenlediği operasyonu destekleyen daha önceki açıklamalarının aksine, Bush yönetiminin Ankara’ya karşı daha sert bir tavır takındığını gösteriyor. Amerikalı yetkililer, Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda ilk kez böylesine ısrarcı davranıyor. Gates’in Ankara ziyareti, Türk askerlerinin Irak’a girmesinden önce planlanmıştı. Danışmanları, operasyon başladıktan sonra Gates’in ziyareti iptal etmeyi düşündüğünü ancak daha sonra Bush yönetiminin mesajını Türk liderlere iletmeyi tercih ettiğini belirtiyor."

Washington Post muhabiri Ellen Knickmeyer, üniversitelerde türban yasağını kaldıran değişikliğin tam da sınır ötesi operasyon sürerken onaylanmasına dikkat çekiyor. Haberde, iki olay arasındaki zamanlamanın soru işaretlerine yol açtığı vurgulanıyor:

"Bazı Türk vatandaşları, İslami kökenli hükümetin, Kuzey Irak’a son on yılda düzenlenen en büyük harekatın, dikkatleri üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliğinden başka bir yöne çekmeyi amaçlayıp amaçlamadığını sorguluyor. Türk gazetelerinin manşetlerinde ve yorumlarında iki olay arasında bağlantı kuruluyor. Operasyon, başörtüsünün serbest bırakılması konusundaki mücadeleyi kaybeden generaller açısından ise, orduya destek veren gösterileri de beraberinde getirdi. Ancak kara harekatı, Amerika açısından bir müttefikini yani Türkiye’yi bir diğer müttefiki olan Kürtlere karşı destekleyen bir konuma soktu. Bu nedenle Savunma Bakanı Gates, Türkiye’den bir an önce harekata son vermesini ve Kürt azınlığın şikayetlerini çözecek düzenlemeler yapmasını istedi."

Los Angeles Times da Türk askerinin Irak’tan çekilmesi konusundaki baskıların arttığını duyuruyor. Gazetenin haberinde, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates’in yanı sıra Bağdat hükümetinin de Ankara’dan askerleri çekmesini istediği belirtiliyor:

"Kürt isyancılarla Türk askerleri arasındaki çatışmalar altıncı gününü de doldururken, Türk ve Iraklı yetkililer de operasyonun sona ermesi konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Iraklı yetkililer Türkiye’den operasyona son vermesini ve askerlerini derhal çekmesini istedi. Ancak Türkiye, geri çekilme konusunda bir takvim vermeyi reddetti. Amerikan Savunma Bakanı Gates Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerde, Bush yönetiminin Türk askerlerinin en kısa zamanda geri çekilmesi yönündeki beklentisini ileteceğini açıkladı. Gates, Türkiye ile Irak arasındaki gerginliğin giderek artmasına karşı Amerika’nın nasıl bir tavır takınacağı konusunda yorum yapmadı ve önce Türk liderlerle görüşmek istediğini söyledi."

Christian Science Monitor Kuzey Kore yönetiminin New York Filarmoni orkestrasının ardından Eric Clapton’ı da davet etmesini eleştiriyor. Gazete bu tür kültürel faaliyetlerin, Kuzey Kore’nin nükleer programı konusundaki anlaşmayı ihlal ettiği gerçeğini unutturamayacağı yorumunda bulunuyor:

"Kim Jong il rejiminin, 31 Aralık’a kadar nükleer programının tamamını denetlenebilir bir şekilde açıklaması gerekiyordu ancak bunu yapmadı. Kuzey Kore, yeniden tehlikeli bir diplomatik anlayışa döndüğü izlenimi veriyor. Nükleer şantajında bazı küçük tavizler vererek, petrol, gıda ve para kopartmaya çalışıyor. Bir Amerikan orkestrasının, komünist yöneticiler önünde Amerikan milli marşını çalmasına izin vermek gibi taktikler, bu ülkenin oluşturduğu nükleer tehdidi azaltmak için atılması gereken adımları değiştirmeyecektir."

XS
SM
MD
LG