Erişilebilirlik

Bush: 'Harekat Sınırlı ve Geçici Olmalı'


Başkan Bush, Türk ordusunu “en kısa zamanda” Irak’tan çekilmeye çağırdı.

Bush, dün Washington’da düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlarken kuzey Irak’ta PKK militanlarına karşı sürdürülen Türk askeri harekatının “sınırlı ve geçici” olması gerektiğini belirtti.

Bush, Türk birliklerinin hızla operasyonu tamamlayıp Irak’tan çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Daha önce de Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, aynı mesajı, Ankara’da görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e iletti.

Gates, Türk yetkililerin, harekatın süresiyle ilgili belirli bir takvim vermediklerini söyledi. Ancak Gates, buna rağmen Amerika’nın, Türkiye’ye çekilmezse PKK ile mücadelede sağladığı istihbaratı durduracağı tehdidinde bulunmasının sözkonusu olmadığını belirtti.

Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, Türk birliklerinin görevini tamamlayıncaya kadar Irak’ta kalacağını söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da, “Kısa süre izafi bir kavramdır; bazen bir gün, bazen bir yıldır” şeklinde konuştu.

Bu arada birinci haftasını tamamlayan kara operasyonunda 7 PKK üyesinin daha dün çıkan bir çatışmada öldürüldüğü açıklandı. Genelkurmay Başkanlığı’nın İnternet sitesinde yapılan açıklamada, operasyonun başından bu yana “etkisiz hale getirildiği” bildirilen terör örgütü üyelerinin sayısının 237’ye yükseldiği belirtildi.
XS
SM
MD
LG