Erişilebilirlik

Askeri İstihbarat: 'K. Irak'ta İstikrarsızlık'


Dün, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’na bilgi veren Amerikan Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunun uzun süreli olması durumunda bölgede istikrarsızlık olabileceğini savundu.

Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Korgeneral Michael Maples, Türkiye’nin PKK hedeflerine yönelik hava destekli sınırlı bir kara harekatı başlattığını belirtti. Maples, ancak harekatın kalıcı olması durumunda kuzey Irak’ta istikrarsızlık olabileceğini belirtti.

'Türkiye'ye Güvenimiz Tam'

Washington, Türkiye’nin PKK sorununun çözümü için en uygun yolları bulabileceğine tam bir güven duyduğunu açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey günlük basın toplantısında, Türkiye’nin, Irak’taki kara operasyonunun iki hafta içinde bitmesi yönünde açıklama yapan Savunma Bakanı Robert Gates’i de destekledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, PKK’nın terör örgütü olarak görüldüğünü ve birlikte masaya oturulacak bir taraf olmadığını söyledi. Tom Casey, PKK terör örgütünün devre dışı bırakılmasının Türkiye, Amerika ve Irak’ın ortak çıkarı olduğunu sözlerine ekledi.

Casey, “Türkiye, iyi bir dost, müttefik ve bağımsız bir ülkedir. Bu sorunun tamamıyla çözümlenmesi yönünde Türk liderlerin en uygun önlemleri geliştireceğine yönelik güvenimiz tamdır,” diye konuştu.

Türkiye’nin 1990’lı yıllardan bu yana Irak’ta bulundurduğu küçük üslerin durumu sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu konunun Türk ve Irak hükümetleri arasında çözülmesi gerektiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG