Erişilebilirlik

27 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times, Türkiye’nin PKK’ya karşı başlattığı kara harekatı nedeniyle, Bush yönetiminin Türklerle Iraklı Kürtler arasında kaldığını belirtiyor. Gazetenin haberinde Iraklı Kürtlerin Türkiye’ye tepkili olduğu da öne sürülüyor:

"Iraklı Kürtler’in büyük bir kısmı Türkiyeli Kürtler’in taleplerine sıcak bakıyor. Son harekat, Türkiye’nin sadece PKK’yı hedef aldığı yönündeki açıklamalarına uygun davranmaması durumunda, peşmergelerin de çatışmaya girebileceği endişesini artırdı. Bölgesel Kürt yönetiminin yetkilisi Muhammet Muhsin, çatışmanın bir parçası olmak istemediklerini ancak Türkiye’nin bölgedeki köyleri ve sivilleri hedef alması durumunda buna karşı koyacaklarını söylüyor."

New York Times, nükleer silah sahibi olan Rusya’nın ekonomisini düzeltirken otoriter yönetim anlayışını da pekiştirdiğini yazıyor. Gazete, yeni Amerikan başkanını Rusya’yla ilişkiler açısından zor günler beklediğini vurguluyor:

"Yeni başkanın, giderek güçlenen Rusya ile pragmatik bir ilişki geliştirmesi; İran, Kosova, silahlanma yarışı gibi konularda mümkün olduğunca işbirliği arayışına girmesi gerekecek. Ancak bir yandan da Rusya’da baskı altında yaşayan demokratların, gazetecilerin ve muhaliflerin savunuculuğunu yaparak, onların sesini duyurması ve uluslararası toplumun dikkatini bu konuya çekmesi gerekecek. Soğuk Savaş söylemlerini ve reflekslerini canlandırmanın kimseye bir faydası yok. Fakat Putin ve yandaşlarına iyi niyetli ve demokrasi yanlısı insanlarmış gibi davranmanın da gereği yok."

Christian Science Monitor, Ortadoğu’da Sünni Arap devletlerinin İran’a karşı oluşturmaya çalıştığı ittifakın çöktüğü görüşünde. Gazetedeki yorumda, İslam devrimi sonrasındaki en güçlü konumunda bulunan İran’ın bölgesel liderliğe soyunduğu kaydediliyor:

"Petrol gelirleri en üst düzeye çıkan, İsrail ve Türkiye’den sonra Ortadoğu’nun en güçlü üçüncü ordusuna sahip olan, İran Körfezi ve Hazar Denizi’ndeki enerji yatakları arasında eşsiz bir jeopolitik konumu bulunan İran, stratejik açıdan son 30 yılın en güçlü noktasında. İster laik ister teokratik olsun, İranlı liderler milliyetçi emeller güdüyorlar. Hürmüz Boğazı’nda, Hazar Denizi’nin Orta Asya’ya açılan kavşağında, Afganistan ve Pakistan Belucistan’ının doğu kanadında, Mezopotamya ile Akdeniz arasındaki stratejik Lübnan, Suriye, Irak koridorunda ekonomik ve siyasi üstünlüklerini garanti altına almak istiyorlar."

Boston Globe, New York Filarmoni Orkestrası’nın Kuzey Kore’de bir konser vermesini, Washington-Pyongyang ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyor. Yapılan yorumda, bu konserin Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesi konusunda atılan olumlu adımların daha da hızlanmasına katkıda bulunacağı ifade ediliyor:

"Kuzey Kore, nükleer programı konusunda önemli bilgiler verdi ve işbirliği içine girdi. Amerikalıların, Rusya’dan gelen tüpleri incelemesine ve bu tüplerin uranyum zenginleştirme işleminde kullanılmadığını doğrulamasına izin verdi. Ayrıca elindeki plütonyum stoku konusunda da işbirliğine çok yaklaştı. Bunlar önemli gelişmeler ve eğer bu olumlu adımlar sürerse, Amerika da Kuzey Kore’ye uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırarak karşılık verebilir. Nükleer programın sona erdirilmesine yönelik anlaşma hayata geçiriliyor ve bütün taraflar buna uygun davranmalıdır."


XS
SM
MD
LG