Erişilebilirlik

'Operasyon İki Hafta İçinde Tamamlanmalı'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Ankara’da bulunuyor. Gates’in Türkiye’den kuzey Irak’taki kara harekatını önümüzdeki iki hafta içinde tamamlamasını isteyeceği bildirildi.

Gates, Ankara’ya hareketinden önce Yeni Delhi’de yaptığı açıklamada, Türk askeri operasyonunun en kısa zamanda sona erdirilmesi yolundaki Amerikan görüşünü tekrarladı.

Amerika Savunma bakanı Gates, PKK’yla mücadelede kapsamlı bir strateji izlenmesi gerektiğini, güvenlik operasyonları dışında ekonomik ve siyasi girişimlere de ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ancak Bağdat’a giden Türk heyetinde yer alan Ahmet Davutoğlu, PKK kuzey Irak’ta etkisiz hale getirilinceye kadar Ankara’nın bir çekilme takvimi vermeyeceğini açıkladı.Davutoğlu, bu açıklamayı Irak Dışişleri bakanı Hoşyar Zebari ile görüştükten sonra yaptı. Bağdat’taki Türk heyetinde, Başbakanlık danışmanı Davutoğlu dışında Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan bulunuyor.

Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Türk askeri operasyonunun uzamasının bölgede vahim sonuçlar doğuracağını önesürerek harekatın hemen sona erdirilmesi talebini tekrarladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'a düzenlediği kara operasyonunda 7. güne girilirken, Türkiye Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates'i ağırlıyor. Gates, Endonezya, Avusturalya ve Hindistan'dan sonra geldiği Ankara'da gerçekleştireceği temaslar kapsamında Türk yetkililerle kara operasyonuyla ilgili son durumu değerlendirecek. Ankara'ya gelmeden önce kara operasyonunun iki hafta içinde tamamlanmasını isteyen Gates'in aynı mesajı Ankara'da da yinelemesi bekleniyor.

Gates'in Ankara'daki ilk durağı Milli Savunma Bakanlığı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'le görüştükten sonra gazetecilere Gönül'le birlikte açıklamalarda bulunacak Gates, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la ayrı ayrı görüştükten sonra Ankara'dan ayrılacak.

Türk hükümeti ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen ve kara operasyonunun hedefe 'tam olarak ulaşılıncaya' kadar süreceğine ilişkin ısrarlı açıklamalar sürerken, Ankara'ya gelmeden önce yaptığı açıklamada operasyonun 'mümkün olduğu kadar kısa tutulması'nı isteyen Gates’in, Türk hükümetine terörle mücadelede Amerika’nın sağladığı desteği yinelerken, Irak’ın siyasi birliğine ve egemenlik haklarına da vurgu yapacağı belirtiliyor.

Türkiye’nin Irak hükümeti ile yakın diyaloğunu daha da artırmasından yana olan Amerikan hükümeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu amaçla Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye yaptığı davet için duyduğu memnuniyeti de Gates aracılığıyla Ankara’ya iletmiş olacak.

Talabani için hazırlık

Ankara’nın Irak hükümeti ile diyaloğu artırmak için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında Irak’a gönderdiği heyet de temaslarını tamamladı. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye Cumhurbaşkanı Gül’ün davetini elden ileten heyetin, iki ülke arasındaki diyaloğu geliştirmek adına zaman zaman bölgeye yeni ziyaretlerde bulunacağı belirtiliyor. Gül’ün davetine olumlu yanıt veren Talabani’nin Ankara ziyareti için de hazırlıklar başladı.

Operasyonun bilançosu

Genelkurmay Başkanlığı, 7. güne giren kara operasyonuyla ilgili bilançoyu da internet sitesinden yaptığı yeni bir açıklama ile duyurdu. Buna göre Kuzey Irak’taki çatışmalarda son olarak 77 PKK’lı daha öldürüldü. Böylelikle operasyonun başından beri ölen PKK’lı sayısı 230’u buldu. Çatışmalarda hayatını kaybeden Türk askerinin sayısı da 3 geçici köy korucusu dahil 27’ye çıktı.

Açıklamada, sıcak temas bölgesindeki PKK gruplarının içinde örgütün bazı üst düzey isimlerinin olabileceğine ilişkin kimi izlenimler edinildiği belirtilirken, Türk birliklerinin sorumluluk sahalarındaki arazi arama ve tarama faaliyetleriyle, örgütün lojistik yapısının tahribini sürdürdüğü dile getirildi. Açıklamaya göre operasyonun başından beri manevra birlikleri tarafından 47 mağara, 187 barınak ve sığınak, 29 hafif silah mevzii, 38 uçaksavar mevzii ve 11 ulaştırma tesisi kısmen ya da tamamen tahrip edildi. Operasyon sürecince bölgedeki 48 hedef grubuna (225 hedef) hava saldırısı düzenlendi.

Gül: İşgal niyetimiz yok

Kara operasyonuna ilişkin bir değerlendirme de Cumhurbaşkanı Gül’den geldi. Gül, operasyonun ‘tam zamanında’ yapıldığını belirtirken, Türkiye’nin Kuzey Irak’ı ‘işgal’ niyetinde olmadığını söyledi. Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı Metin Özkan ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabulünde gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Gül, zamanında yapılmayan operasyonun Türkiye’yi daha çok kayba uğratacağı olasılığını gündeme getirdi. Türkiye’nin operasyondaki niyetinin ‘gayet açık’ olduğunu vurgulayan Gül, Türk ordusunun PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığına son vermekteki kararlılığını yineledi. Gül, Türkiye’nin terörle mücadele kapsamında yalnızca askeri operasyon seçeneği üzerinde değil bölgenin ekonomik, sosyal kalkınmasını da içeren tüm seçenekleri değerlendirdiğini dile getirdi.

XS
SM
MD
LG