Erişilebilirlik

Hamburg Eyaleti'ne 4 Türk Milletvekili


Almanya’da dün Hamburg eyaletinde yapılan seçimlerde Türk kökenli dört aday milletvekili seçildi. Seçimin galibi ise, oy kaybına rağmen, Hristiyan Demokratlar oldu.

Hamburg'da dün yaklaşık 25 bini Türk kökenli olmak üzere bir milyon 300 bin seçmenin sandığa çağrıldığı seçimlerle eyalet parlamentosu ve yedi belediye meclisinin oluşumu belirlendi. Eyalet parlamentosuna aday 23 Türk kökenliden, Birlik Partileri CDU'dan Aygül Özkan ve David Erkalp, Yeşil Alternatif Liste'den Nebahat Güçlü ve Sol Parti'den Mehmet Yıldız parlamentoya girebildi. Böylece Hamburg eyaleti tarihinde ilk kez dört Türk kökenli milletvekili birden parlamentoda yer almış olacak.

Seçimleri oyların yüzde 43’ünü alan ve Türkiye dostu olarak tanınan Başbakan adayı Ole von Beust ile CDU ilk sırada tamamlarken, Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 34 ile bekledikleri oy oranının altında kaldı. Yeşiller, yüzde 9 oranında oy kazanırken, Sol Parti ise yüzde 6,5 oranında oy topladı. Neonazi ve yabancı düşmanı partiler ise barajın altında kalarak parlamentoya giremediler.

Seçimlere ilk kez iştirak eden Sol Parti’nin aldığı sonuç büyük sürpriz olarak nitelenirken, eyalette hükümeti oluşturabilecek çoğunluk konusunda da zorluk yaşanması bekleniyor. Bu durumda Sol Parti, terazideki denge faktörü olarak niteleniyor ve koalisyon arayışının uzun sürmesi bekleniyor. Sol Parti’den milletvekili seçilen Mehmet Yıldız, bundan üç hafta önce gerçekleşen Hessen eyaleti seçimlerinde de büyük bir sürprizle parlamanetoya giren partisinin başarılı grafiğini Alman seçmenin yeni alternatifler arayışı ile gerekçelendiriyor.

Hessen eyaleti seçimleri öncesinde, CDU’lu Başbakan Roland Koch’un göçmen gençlere yönelik dışlayıcı açıklamaları, kamuoyunda gerilim yaratmış ve Koch seçimlerde büyük oy kaybına uğramıştı. Hamburg seçimlerinde ise göçmenler konusu hemen hiç gündeme gelmedi. CDU’dan milletvekili seçilen Aygül Özkan, Hamburg parti teşkilatının göçmenler konusunda yaklaşımının farklı olduğunu söylüyor:

Öte yandan Berlin’in siyasi kulislerinde konuşulanlara göre, Hessen seçimleri sonrasında Hamburg’da da Sosyaldemokratlar’ın kendi başbakan adaylarını Sol Parti’nin oyları ile seçtirmesi durumunda, Federal Başbakan Merkel, Birlik Partileri le SPD arasındaki koalisyonu bozarak, erken genel seçimlere gidecek. Önümüzdeki haftalarda Almanya’da siyaset yeni gelişmelere sahne olacağa benziyor.

XS
SM
MD
LG