Erişilebilirlik

22 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref’in seçim sonuçlarını değerlendiren bir makalesine yer veriyor. Terörle mücadelede Amerika’yla aynı safta yer aldıklarını hatırlatan Müşerref, bu savaşta Amerika’nın yardımına ihtiyaç duyduklarını vurguluyor.

Ancak Amerika’nın Irak tecrübesinin de gösterdiği gibi, sadece askeri güç kullanımı yeterli değildir. İsyancılara karşı başarılı olabilmek için askeri, siyasi ve ekonomik boyutları içeren çok yönlü bir mücadele yürütmek gerekir. Siyasi stratejimiz, Afganistan sınırındaki bölgede teröristlerle vatandaşları birbirinden ayırt etmektir. Ekonomik stratejimiz bu bölgeye eğitim olanakları ve ekonomik imkanlar götürmektir. Ancak başarılı olabilmemiz için Amerika’nın desteğini sürdürmesi gerekmektedir.

Christian Science Monitor Çin ekonomisinin büyümesine paralel olarak karbon gazı emisyonunun da artmasını, büyük bir tehlike olarak görüyor. Gazete, böyle giderse, Çin’in 2030 yılında, atmosfere dünyanın diğer ülkelerinin toplamı kadar karbon gazı salacağını belirtiyor.

Çin’in büyük bir enerji ihtiyacı var ve bu ihtiyacını karşılama yöntemlerinde büyük bir yeniliğe gitmesi gerekiyor. Çinli liderler bu konuda önce Amerika’ya bakacaklardır. Amerika’nın kendisinin ne tür fedakarlıkları göze alacağını ve Çin’e yardımcı olmak için neler yapacağını görmek isteyeceklerdir. Önümüzdeki sonbaharda yapılacak başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın, iklim değişikliği ve Çin’in enerji ihtiyacı ikilemini Amerika’nın karbon stratejisiyle birlikte ele almak zorunda kalacaktır.

New York Times Kenya’da yaşanan şiddet eylemlerinin sona ermesi için devlet başkanı Mwai Kibaki ile muhalif lider Raila Odinga arasında iktidar paylaşımını öngören bir uzlaşmanın şart olduğunu savunuyor. Gazete, iki liderin uzlaşmaması halinde ülkenin felakete sürükleneceği uyarısında bulunuyor.

Kenya, komşuyu komşuya, farklı etnik grupları da birbirine düşüren eşitsizlikleri çözmediği sürece, kalıcı bir barış sağlayamayacaktır. Kenya’daki sistem, kazananın her şeyi aldığı ve devlet başkanının elindeki muhteşem gücü kendi etnik yakınları lehine kullandığı bir sistem. Hükümetin, yeni iş alanları yaratması ve toprağı daha adil biçimde paylaştırması gerekiyor. Kenya’nın, bütün grupların kendi seslerini duyurabilecekleri ve haklarının korunacağına inandıkları daha dengeli bir yönetim sistemine ihtiyacı var.

Los Angeles Times Bush yönetiminin AIDS’le mücadelede doğum kontrol yöntemlerini de öne çıkartan bir yaklaşım geliştirmesini eleştirenlere sert tepki gösteriyor. Gazete, dinci grupların sadece evlilik öncesi ve evlilik dışı cinsel ilişkilere odaklanıp, evlilik içi ilişkilerdeki AIDS riskini göz ardı etmesine tepki gösteriyor.

Afrika’da her yıl, 18 yaş altındaki yaklaşık 10 milyon kız, AIDS olmayan gelin isteyen yaşlı adamlarla evleniyor. HIV taşıyan erkeklerle evlenen kızlar için, bu ölüm anlamına geliyor. Virüs bulaştığını anladıktan sonra, çocuk doğurmak istemeyen kadınların doğum kontrol yöntemlerine ulaşma imkanı da olmuyor. Amerika’nın yaptığı yardımlar ise, istenmeyen gebelikleri önleme konusunu kapsamıyor. Kongre, HIV taşıyan kızların ve kadınlara yardımcı olmak amacıyla aile planlamasını da yardım kapsamına almalıdır.

XS
SM
MD
LG